IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продажбите на електромобили бележат недостижим ръст

Първите 1 милион коли бяха продадени за 5 години, вторият милион стана факт само за 6 месеца

14:44 | 06.09.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Революцията на електрическите автомобили вече е факт, без значение дали всички я виждат или не, а растежът на продажбите на тези превозни средства е недостижим за всички други участници на пазара. А растежът на продажбите на електромобили е далеч от горната си граница, много далеч, съобщава Automedia.bg

Появата на първите модерни масови електромобили на световния пазар дълго време изглеждаше като екзотика, а за да достигнат 1 милион продажби им бяха необходими точно 5 години. Но вторият милион продадени електромобили беше постигнат за едва 6 месеца. Втората фаза е впечатляваща и прави по над 150 000 продадени електромобили на месец. 

Според най-смелите прогнози, съвсем скоро световният пазар ще отбележи продажбата на 10 милиона електромобили. Според изследване на агенция Bloomberg, още тази седмица световният пазар на електромобили ще надхвърли 4 милиона бройки. На пръв поглед това не е много – 4 милиона коли за 7 години и половина, но прогресът е впечатляващ, посочва още Automedia.bg. 

Четирите най-големи пазара за електромобили са Китай, Европа, Япония и Северна Америка, като на тях колите на батерии имат много по-голям ръст на продажбите, не само защото тръгват от ниска база. 

Основната движеща сила в налагането на електромобилите си остава Китай, където са продадени малко над половината такива возила в световен мащаб. Това се дължи на няколко фактора: ръст на пазара, оспорвана конкуренция, държавна политика за намаляване на замърсяването и промени в енергийния сектор.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:11 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още