IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продажбите на електромобили Volkswagen нарастват трикратно през 2020 г.

Държавните стимули и доброто представяне на ID.3 подкрепят ръста в продажбите на екологични автомобили на германския концерн

21:01 | 12.01.21 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Krisztian Bocsi/Bloomberg</em></p>

Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Тласъкът на Европа към електрическите автомобили набира скорост въпреки пандемията. Германският автомобилен производител Volkswagen AG успява да увеличи трикратно продажбите на електромобили през 2020 г., след като пусна на пазара своя нов електрически ID.3 на фона на затягащите се регулации в Европейския съюз (ЕС) относно емисиите на парникови газове в транспортния сектор, пише Automotive World. 

А Германия, за която се твърдеше, че изостава в приемането на електрическите превозни средства, през декември регистрира съществен ръст в продажбите на електромобили, които надминават тези на колите с дизелови двигатели.

Това е поредният признак, че глобалната трансформация на автомобилния сектор набира скорост въпреки рецесията, причинена от коронавируса.

По-рано днес Volkswagen обяви, че неговата едноименна марка е продала 134 000 автомобила, задвижвани чрез батерии, през 2020 г. спрямо 45 000 такива превозни средства през 2019 г.

Продажбите на електрически автомобили, в това число и на хибридните коли, с марка Volkswagen достигат 212 000 спрямо 82 000 от предходната година.

Според Асоциацията на автомобилните производители в Германия всеки четвърти автомобил, продаден в страната през декември, притежава електрически двигател.

Чистите електромобили и хибридите са отговорни за 26,6% от продажбите на VW през този месец, изпреварвайки дизеловите автомобили, чийто дял се свива до 26,2%. Това също е знак за дълбокия спад на дизеловите коли след скандала от 2015 г. за емисиите, известен като ‚дизелгейт“.

Продажбите на електромобили са подкрепени и от държавните стимули. И все пак търсенето на такива превозни средства е спъвано от липсата на достатъчно развита зарядна инфраструктура.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:50 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
kane
преди 3 години
ФВ утрова продажбите за една година, тесла никога не ги е удвоявала даже след достигането на десетки хиляди бройки.Натрапена я купувам въпреки това
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 1
zelka007
преди 3 години
на тесла продажбите растат , на вагонетките също , огледай се на кой спадат драстично ... :))) ... е те там са 5ст ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 3
vzhekoff
преди 3 години
Теслата поча да усеща наближаващия влак. Ще я прегазят като 5 ст. на трамвайна релса.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още