IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продажбите на коли в Китай отбелязаха първи спад от 20 години

За изминалата година понижението е от 6% до 22,7 млн. автомобила

17:05 | 09.01.19 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Двигателят на световната автомобилна индустрия получи сериозен удар, след като стана ясно, че Китай е отчел първия си годишен спад на продажби на автомобили от над две десетилетия.

Продажбите на най-големия пазар в света са спаднали с 6% до 22,7 млн. броя през изминалата година, съобщиха от китайската Асоциация на пътническите автомобили, цитирани от Bloomberg.  

Търсенето на автомобили беше особено силно засегнато от търговското напрежение между Китай и САЩ, което накара правителството да подготви стимули за съживяване на продажбите. Новината за решението на Пекин даде тласък на акциите на китайските производители в сряда. Ръстове се наблюдават и в Европа, където книжата на Daimler, BMW и Volkswagen също поскъпват заради знаците за напредък в продължаващите търговски преговори.

Производителите, които през последните години похарчиха милиарди долари за нови заводи и производствени линии в Китай, не са сигурни кога и дали ръстът ще се завърне. Една продължителна, агресивна експанзия рискува да създаде прекомерен капацитет, като в същото време по-предпазливия подход може да попречи на способността на компаниите да се възползват от евентуално възстановяване.

„Спадащите автомобилни продажби може да ускорят процеса по изтласкването на некомпетентните играчи и може да станем свидетели на това как някои от тях напускат пазара следващата година“, посочва генералният секретар на Асоциацията на пътническите автомобили Цуей Дуншу.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 12:33 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още