IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продажбите на леки коли в Германия спадат с 22% през април

Понижение в търсенето отчитат и електрическите превозни средства на фона на продължаващите проблеми във веригите на доставка

18:11 | 09.05.22 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Krisztian Bocsi/Bloomberg</em></p>

Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Шведската Polestar и американския концерн Tesla са големите победители на германския автомобилен пазар през април, който беше засегнат силно от проблемите с доставките, съобщава Automotive News.

Регистрациите на нови автомобили в Германия се свиват с 22 процента до 180 264 броя през миналия месец, според данни на Федералната служба за автомобилен транспорт KBA.

В същото време продажбите на Polestar се увеличават с 20%, а тези на Tesla - с 34 на сто.

Двете компании отчитат ръстове, въпреки че общото търсене на електромобили се понижава, тъй като традиционните автомобилни концерни като Volkswagen бяха принудени да намалят производството на фона на недостига на компоненти, предизвикан от руската инвазия в Украйна и кризата с чиповете.

Продажбите на изцяло електрически автомобили се свиват с 6,9 процента до 22 175 броя, като пазарният дял възлиза на 12,3%. Регистрациите на плъгин хибриди се понижават с 20 на сто до 21 697 броя, с дял от 12 на сто.

германия германия

Сред останалите компании, които успяват да увеличат продажбите си през април, изпълват Mitsubishi (+30%) и Kia (+27%). Търсенето на коли на Toyota нараства с 6,1%, докато продажбите на Porsche растат с 3,9 на сто.

Най-големите губещи през април са Mini, като продажбите на марката се понижават с 47 процента, Renault (-40%) и Opel (32%).

Търсенето на коли на Volkswagen се свива с 31 на сто, докато регистрациите на Mercedes-Benz отчитат спад от 25 на сто.

През април общите продажбите на германския пазар се свиват с 9 процента до 806 218 превозни средства.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:01 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още