IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продажбите на нови автомобили в България отчитат спад от 1,4% през март

Регистрациите на нови автомобили на страните от ЕС и EFTA се свиват с 3,6 на сто на фона на опасността от сериозни санкции заради вредните емисии

13:19 | 17.04.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

България регистрира спад в продажбите на нови автомобили през март в размер на 1,4% спрямо година по-рано, като за цялото първо тримесечие на 2019 г. в страната ни налице е ръст от 1% в сравнение със същия период през 2018 г. Това показват данни на Асоциацията на европейските производители на автомобили (ACEA). 

Общият брой нови автомобили, които са били продадени в у нас през миналия месец, е 3266, докато през март 2018 г. този показател достига 3312 броя.

Регистрациите на нови леки коли в Европейския съюз (ЕС) през изминалия месец отбелязват спад от 3,9 на сто спрямо същия период от преди година. От страните в блока най-голямо понижение отчитат Кипър (-53,4%), Финландия (-20,9%) и Швеция (-18,7%).

С най-голям ръст през март спрямо година по-рано са Литва (43,8%), Дания (33,2%) и Румъния (20,8%).

Литва отчита и най-голямо повишение при продажбите през първото тримесечие на 2019 г. спрямо същия период година по-рано. Страната регистрира продажби в размер  на 10 245 броя, или ръст от 58,2%.

Румъния е на второ място с повишение от 25,1%, от 28 643 броя в периода януари-март 2018 г. до 35 836 броя година по-късно.

С най-голям тримесечен спад са Кипър (-33,2%), Швеция (-15,5%) и Финландия (-15,4%).

Ройтерс посочва, че регистрациите на нови автомобили в страните от ЕС и Европейската асоциация за свободна търговия (EFTA) през март отчитат понижение в размер на 3,6 на сто до 1,77 млн. броя в сравнение с 1,84 млн. броя година по-рано

Автомобилната индустрия е изправена пред спад в търсенето на Стария континент, в момент, когато нейните представители се борят да постигнат драстични намаления на количеството емисии въглероден диоксид, застрашени от големи регулаторни санкции.

Сред автомобилните концерни най-големи понижения отбелязват Nissan и Ford. Японският производител регистрира спад в продажбите през март в размер на 29,4 на сто, докато тези на американския концерн се понижават с 15,5%.

Ford се намира в процес на преструктуриране на своя европейски бизнес с идеята да стимулира продажбите на континента и да отговори на завишените изисквания относно отделените вредни емисии.

Спад в продажбите отчитат и Daimler AG и Fiat Chrysler. Производителят на Mercedes отбелязва понижение от 14%, докато италиано-американският конгломерат регистрира спад от 11,7 на сто.

Bloomberg отбелязва, че автомобилната индустрия е изправена пред опасността от сериозни наказателни мерки в размер на 30 млрд. евро от страна на европейските регулатори заради проблемите с изгорелите газове, които създадоха проблеми на компании като Volkswagen AG.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:29 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още