IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продажбите на нови коли в България с рекорден ръст от над 40% през октомври

Точно 3 хил. нови автомобила са били пласирани у нас през месеца - завиден показател, който донякъде се дължи и на Софийския автомобилен салон

12:56 | 16.11.17 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Продажбите на нови автомобили в България са скочили с рекордните 41% през октомври в сравнение със същия месец на миналата година, показва статистиката на Асоциацията на европейските производители на автомобили (АСЕА).

Точно 3000 нови автомобила са били пласирани у нас през десетия месец на годината - завиден показател, който донякъде се дължи и на проведения през октомври Софийски автомобилен салон.

От началото на годината до края на октомври у нас са продадени 25 098 нови машини, което е малко над 20% ръст на годишна база.

В целия Европейски съюз единствено Литва и Хърватия отчитат по-силен растеж за десетте месеца (съответно 23 и 21 процента).

В ЕС пазарът е нараснал с почти 6 на сто през октомври, а за десетмесечието повишението е почти 4 на сто.

Най-печеливши от тази тенденция са групите на Toyota, чиито продажби са набъбнали през октомври с 21%, и Renault с 18% ръст.

Групата PSA има дори по-голям ръст, от почти 75%, но той се дължи на факта, че за пръв път през октомври французите отчитат като свои и продажбите на придобитата от GM германска марка Opel. Иначе продажбите на Opel са се стопили доста - 68 500 през октомври спрямо 92 500 месец по-рано.

Ако се гледат отделните марки, към отличниците трябва да се добавят Seat (21% ръст) и Dacia (20%).

Спадове, макар и умерени, отчитат Nissan, Audi и Porsche. При BMW свиването на продажбите е малко над 9%.

Още новини от Automedia.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:07 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още