IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продажбите на Renault в Русия се свиват с над 50% през март

Марката „Лада“ отчита девети пореден месец на спад на продажбите

16:19 | 20.04.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Продажбите на автомобили на Renault SA в Русия, вторият по големина пазар на френската група, се свиват през март, тъй като местните фабрики на компанията спряха работа поради решението на ръководството ѝ да се изтегли от страната, съобщава Bloomberg. 

Доставките на автомобили от марката „Лада“, която е контролирана от Renault посредством „АвтоВАЗ“, се понижават с 56% през миналия месец на годишна база. Това е деветият пореден месечен спад за марката, основана по време на епохата на Съветския съюз.

Продажбите на „Лада“ вероятно ще продължат да се свиват поради ефекта от санкциите на Запада срещу Москва, наложени във връзка с руската инвазия в Украйна, които възпрепятстваха търговията и вноса на ключови части, необходими за местното производство.

Наличните на пазара превозни средства на Renault са изградени в два руски завода, които работят при ограничен капацитет.

Чрез своя мажоритарен дял в „АвтоВАЗ“ Renault се превърна в най-големия автомобилен производител в Русия, като покрай войната в Украйна компанията търпи и най-значими загуби заради своята широка експозиция.

През март френският концерн обяви, че спира производството в своя завод в Москва и оценява опциите относно „АвтоВАЗ“.

рено рено

Като цяло обемът на продажбите на автомобили и търговски превозни средства на Renault в Русия се понижава с 64% през март в сравнение със спада при международните продажби на компанията в размер на 25 на сто.

Renault ревизира надолу финансовите си перспективи за тази година и планира да отпише стойността на бизнеса си в Русия, който беше оценен на 2,2 млрд. евро.

Концернът се сблъсква и с други проблеми напоследък. Поради недостига на части на фона на ограничителните мерки в Китай заради коронавируса, Renault преустанови сглобяването на своя нов електромобил Megane E-Tech Electric във фабриката си в Северна Франция от 14 до 25 април.

„Кризата с полупроводниците, както и мерките за овладяване на новите коронавирусни огнища в Китай, поставят под натиск доставките на части за Megane E-Tech Electric, особено при компонентите за батериите“, изтъква Renault.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:08 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още