IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продажбите на Tesla в Китай нарастват през май до над 33 хил. електромобила

Общо 11 527 превозни средства на концерна са били изнесени от азиатската страна през миналия месец

13:11 | 08.06.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Продажбите на американския автомобилен концерн Tesla Inc. в Китай се възстановяват през май спрямо април, когато местното производство на компанията беше спряно поради техническа поддръжка, съобщава Bloomberg.

През май най-големият производител на електромобили в света е успял да продаде 33 463 превозни средства на най-големия автомобилен пазар в света, в сравнение с 25 845 електромобила през април, показват данни на Китайската автомобилна асоциация. От продажбите през миналия месец 11 527 електрически коли са били изнесени от страната. 

Тъй като Tesla приема поръчки за своите автомобили онлайн и доставя директно на клиентите, без да използва дилъри, доставките отразяват търсенето, което предшества автомобилното изложение в Шанхай и протестите на собственичката на Model 3, както и поредицата от оплаквания срещу отношението на служителите на компанията и въпросите около сигурността на превозните средства, влошили общественото мнение в Китай спрямо концерна на Илон Мъск.

От април до май обаче поръчките са се свили наполовина, сочат данни на сайта за технологични новини The Information.

Въпреки че Tesla започна силно в Китай, възползвайки се от подкрепата на Пекин и привилегиите относно собствеността на производствените операции, през последните месеци компанията привлече критиките на местните медии и потребители. По време на изложението в Шанхай жена, закупила електромобил Model 3, се изкачи върху покрива на изложения автомобил Tesla, облечена с тениска „Спирачките не работят“. Тя твърди, че семейството ѝ е катастрофирало по вина на превозното средство. Случката бързо се разпространи в социалните платформи и насочи вниманието на местните регулатори към американския концерн.

Китайският пазар е от ключово значение за амбициите за растеж на Илон Мъск, тъй като страната се превърна в най-големия пазар на електромобили в света, а правителството защитава индустрията, докато се стреми да постигне въглероден неутралитет до 2060 г.

В неделя Мъск написа в Twitter, че отменя производството на Model S Plaid+, версията, предлагаща най-голям пробег. „Версията Plaid+ се анулира. Няма нужда от нея, тъй като Plaid е също толкова добра“, изтъкна Мъск в социалната платформа.

Версията Plaid+ предлага пробег от 520 мили (832 км), като беше представена още през миналата година, когато Мъск заяви, че компанията му ще заложи на новото поколение клетки за батерии 4680. Производството на Model S Plaid+ впоследствие обаче беше отложено за 2022 г. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:52 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още