IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продажбите на Tesla в Китай се възстановяват през юни до около 78 хил. броя

Регистрациите на произведени в Китай електромобили се увеличават със 130% на годишна база до 546 хиляди, изчислява Китайската асоциация за леки автомобили

15:02 | 06.07.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Американският производител на електромобили Tesla Inc. е продал около 78 хил. произведени в Китай превозни средства през юни, показват изчисления на Китайската асоциация за леки автомобили (CPCA).

По този начин Tesla отчита ръст от 142% спрямо май, когато успя да продаде едва 32 165 електрически коли, изградени във фабриката ѝ край Шанхай. На годишна база продажбите нарастват със 135%, съобщава Ройтерс. 

През второто тримесечие на годината китайският завод на компанията беше сериозно засегнат от коронавирусните мерки, предприети от градските власти, принуждавайки Tesla да ограничи производството през април.

В гигафабриката край Шанхай компанията произвежда Model 3 и Model Y. Операциите бяха възстановени на 19 април, а износът беше възобновен на 11 май. Въпреки това заводът продължи да се сблъсква с прекъсвания поради новите огнища на коронавирус в страната.

Проблемите на Tesla в Китай са разглеждани като основна причина за слабото представяне на концерна по отношение на продажбите през второто тримесечие.

Заводът е в процес на увеличаване на производствения капацитет, което налага спиране на по-голямата част от работата през първите две седмици на юли. Целта на Tesla е фабриката да произвежда 22 хил. автомобила седмично.

Междувременно CPCA изчислява, че през юни са били произведени общо 1,92 млн. леки автомобили, което представлява ръст от 22% на годишна база.

По отношение на електромобилите от CPCA посочват, че продажбите в сегмента за юни вероятно достигат 546 хил.  броя, което е ръст от 130% на годишна база. Тук водят марки като BYD, която е успяла да продаде около 134 хил.  автомобила през миналия месец.

За да стимулира възстановяването на пазара след коронавирусните ограничения, Пекин въведе данъчни облекчения за покупките на коли с двигатели с вътрешно горене, които ще останат в сила до края на годината. Плановете на китайското министерство на финансите предвиждат намаляване на данъка при покупка на ново конвенционално превозно средство от 10% на 5%. Условието е продажната цена на автомобила да не надхвърля 300 хил. юана (около 45 хил. евро), а обемът на двигателя да бъде до 2,0 литра.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:24 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още