IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продажбите на Toyota в глобален план нарастват с 2% през септември

Ръстът в продажбите на японския концерн е подкрепен от доброто представяне на пазарите в САЩ и Китай

14:53 | 29.10.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Глобалните продажби на японския автомобилен концерн Toyota Motor Corp. нарастват с 2% през септември спрямо същия месец преди година, което  показва, че търсенето на автомобили се възстановява въпреки неуспеха на страните по света да ограничат разпространението на коронавируса, съобщава Bloomberg.

Продажбите на Toyota в световен мащаб се увеличават до 837 049 превозни средства през септември, като това бележи първия месец на годишния растеж от началото на годината, става ясно от съобщение от японския автомобилен производител.

Продажбите на концерна скачат с 16% в САЩ, подкрепени от търсенето на модели като RAV4 и Lexus, и с 25% в Китай, където скорошното автомобилно изложение в Пекин помогна да върне хората в шоурумите.

Президентът на производителя Акио Тойода обеща, че Toyota ще остане печеливша компания, дори когато потребителските разходи се понижават на фона на пандемията от коронавирус.

Концернът регистрира оперативна печалба от 13,9 млрд. йени (133 млн. долара) през тримесечието, приключило на 30 юни, като поддържа непроменена прогнозата си за печалба за цялата година. Toyota ще представи в рамките на следващата седмица финансовите си резултати за второто тримесечие.

От началото на годината акциите на Toyota са изтрили 11% от стойността си.

Общите продажби на групата, включващи марките Daihatsu и Hino, се свиват с 0,8% на годишна база.

В същото време от Honda Motor Co. споделят, че продажбите на конкурентния концерн в глобален план се увеличават спрямо предходната година за първи път от 13 месеца насам. Продажбите на Nissan Motor co. спадат с 13% до 388 395 автомобили през изминалия месец, което е леко подобрение спрямо 23-процентния спад през август.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:18 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още