IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продажбите в Китай помагат на General Motors да отчете тримесечна печалба

За първи път от две години насам концернът регистрира ръст в продажбите в Китай през третото тримесечие

18:35 | 05.11.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс архив</em></p>

Снимка: Ройтерс архив

Американският автомобилен концерн General Motors Co отчете по-голяма от очакваната тримесечна печалба, подкрепен от възстановяващото се търсене на пикапи и кросоувъри на пазарите в САЩ и Китай, съобщава Ройтерс.

Компанията от Детройт заяви, че ще генерира паричен поток между 7 и 9 млрд. долара през втората половина на годината, тъй като продажбите на двата ѝ основни пазара се възстановяват по-бързо от очакваното по време на пандемията от коронавирус. 

Главният изпълнителен директор на GM Мери Бара заяви по време на конферентен разговор с журналисти, че резултатите се дължат на „по-бързото и по-силно от очакваното възстановяване на индустрията в САЩ и Китай и силните продажби на дребно в САЩ“, средните цени на трансакции, особено при пикапите.

Като се има предвид икономическата несигурност около пандемията и президентските избори в САЩ, Бара посочи, че въпреки ситуацията концернът се надява да продължи със силното възстановяване през четвъртото тримесечие.

Ръководителят на GM заяви, че несигурността относно резултатите от президентските избори е била очаквана и подчерта по-голямата загриженост във връзка с ръста в броя на заразените с коронавирус в САЩ.

Продажбите на GM в САЩ през третото тримесечие спадат с 10% заради пандемията, но резултатите се подобряваха с всеки изминал месец. В Китай продажбите на GM през тримесечието нарастват с 12%, отчитайки първи тримесечен ръст при продажбите от две години насам.

Автомобилният производител регистрира нетна печалба от 4 млрд. долара, или 2,78 долара на акция, в сравнение с 2,35-те милиарда долара, или 1,60 долара на акция, преди година.

Маржът на печалбата преди лихви и данъци (EBIT) на компанията в Северна Америка скача до 14,9%.

Акциите на GM поскъпват с 2,3% към 18:30 ч българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:33 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още