IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Производител на батерии инвестира 4 млрд. евро в строеж на фабрика в Италия

В производственото съоръжение на Italvolt ще работят 4000 души, като първият етап от проекта ще бъде завършен през 2024 г.

17:20 | 16.02.21 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Benjamin Girette/Bloomberg</em></p>

Снимка: Benjamin Girette/Bloomberg

Стартъпът за производство на батерии за електрически превозни средства Italvolt обяви, че планира да инвестира 4 млрд. евро в изграждането на фабрика в Италия, за да отговори на растящото търсене на литиево-йонни батерии от страна на европейската автомобилна индустрия, съобщава Automotive News Europe. 

Европейският съюз (ЕС) настоява да увеличи производството на батерии на територията на Стария континент, за да се конкурира с Китай, който в момента държи около 80 процента от производствения капацитет на литиево-йонни клетки в света. Целта на европейските власти е да постигнат автономност и самодостатъчност по отношение на доставките на батерии за електромобили до 2025 г.

Italvolt заяви, че се очаква в съоръжението да работят 4000 души, като първият етап от проекта ще бъде завършен през 2024 г.

Компанията не даде подробности как ще финансира проекта или кога планира да започне производство.

Italvolt ще използва като доставчик за своето бъдещо съоръжение звеното за роботика Comau на новосформираната автомобилна компания Stellantis.

Britishvolt, посестримо дружество на Italvolt, заяви, че планира да изгради завод за батерии за 2,6 млрд. паунда (3,6 млрд. долара) в Англия.

Британският стартъп подписа споразумение със Siemens през януари, свързано с разработването на технология за литиево-йонни батерии в своята бъдеща фабрика. Сделката ще помогне на Britishvolt да планира предварително производствените процеси още преди старта на изграждането на предприятието и да оптимизира дизайна и ефективността, според The Energyst.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:16 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още