IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Производителят на електромобили BYD набра 4 млрд. долара от продажба на акции

Автомобилният концерн ще използва парите, за да подкрепи оборотния капитал, да изплати дълга си и да инвестира в научноизследователска и развойна дейност

11:29 | 21.01.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Китайският производител на електрически превозни средства BYD Co., подкрепен от компанията на Уорън Бъфет Berkshire Hathaway, набра 29,9 млрд. хонконгски долара (3,86 млрд. щатски долара) от разширена продажба на своите акции, търгувани на борсата в Хонконг, като се възползва от нарастващото търсене на превозни средства с алтернативно задвижване и увеличения интерес към такъв тип акции, съобщава Bloomberg. 

Компанията се е съгласила да продаде 133 милиона акции на цена от 225 хонконгски долара всяка, което представлява отстъпа от 7,8% спрямо цената на акциите ѝ при приключването на предходната сесия.

Според Bloomberg първоначално BYD е планирала да предложи 121,1 млн. акции на цена от 222 до 228 хонконгски долара. В края на днешната сесия акциите на компанията поевтиняха с 3,3 на сто.

Допълнителното предлагане на акции от страна на концерна е подкрепено от над 400-процентното увеличение в стойността на книжата през последните 12 месеца, отразяващо увеличения инвеститорски интерес към сектора на електрическите превозни средства и оптимизма около перспективите за растеж на индустрията.

BYD е поредната компания от сегмента на електромобилите, която използва капиталовите пазари за финансиране. Миналата година производителите на електрически автомобили успяха да наберат милиарди долари от продажби на акции. Китайският конкурент на BYD Xpeng Inc. продаде акции за 2,5 млрд. долара, докато Nio Inc. набра 3,1 млрд. долара през декември.

Търсенето на електромобили в Китай продължава да нараства, от което се възползва и глобалния индустриален лидер Tesla Inc, както и други компании, свързани със сектора.

Продажбите на дребно на нови автомобили с алтернативно задвижване нарастват с 9,8 на сто през 2020 г. до 1,11 млн. броя.

Базираната в Шънджън BYD планира да използва парите, за да попълни оборотния капитал, да изплати дълга си и да инвестира в научноизследователска и развойна дейност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:00 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още