IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Производителят на електромобили Lucid планира да стане публична компания

Американският стартъп е в преговори с компания със специално предназначение, подкрепена от ветерана инвеститор Майкъл Клайн

22:21 | 11.01.21 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;David Paul Morris/Bloomberg</em></p>

Снимка: David Paul Morris/Bloomberg

Стартъпът за електрически превозни средства Lucid Motors е в процес на преговори за сливане с компания със специално предназначение (SPAC), подкрепена от инвеститора Майкъл Клайн, който е ветеран на Wall Street, съобщава Bloomberg.

Lucid работи с финансови съветници по сделката, която може да достигне оценка от 15 млрд. долара. 

Компанията на Клайн Churchill Capital Corp IV все още обмисля сделката с Lucid.

Към момента от стартъпа отказват да дадат коментар относно новината.

През септември 2020 г. Lucid представи своя напълно електрически седан Air, който е по-ефективен, по-бърз и по-просторен от Model S на пионера на пазара Tesla Inc.

Очаква се Lucid да започне производство на своя електромобил в началото на тази година в завода си в Каса Гранде, Аризона, югоизточно от Финикс. Производството трябваше да започне в края на миналата година, но беше забавено заради пандемията от коронавирус.

Съоръжението, което струва 700 милиона долара, се очаква да разполага с първоначален производствен капацитет от 34 000 броя автомобили, който, според Роулинсън, ще нарасне до максимален капацитет от 400 000 единици към края на десетилетието.

Компанията е основана през 2007 г. като Atieva, името, което сега използва за своя инженерен и технологичен екип, който доставя батерии на специализираното за електромобили състезание Формула Е.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:47 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още