IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Производителят на електромобили Rivian разкри загуба от 1 млрд. долара

Компанията подготвя IPO и се стреми към оценка от около 80 млрд. долара

10:12 | 04.10.21 г. 5
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Производителят на електрически пикапи Rivian Automotive Inc., който е подкрепен от Amazon.com, разкри нетна загуба от почти 1 млрд. долара през първата половина на годината в първоначалната си документация за първично публично предлагане на акции (IPO), предаде Bloomberg.

Стартъпът, базиран в Ървайн, Калифорния, посочва в декларация от петък до Комисията за ценни книжа и борси на САЩ размер на предлагането от 100 млн. долара. Тази стойност ще се промени, когато се определят условията за продажба на акции.

Rivian се стреми към оценка от около 80 млрд. долара, съобщи Bloomberg News през август, когато компанията обяви, че е подала поверително заявление за IPO.

Плановете на компанията за IPO се случват в момент, в който производителите на електрически превозни средства стават все повече и се стремят да заемат по-голяма част от нарастващия пазар.

С финансиране за 10,5 млрд. долара, събрано от редица поддръжници, включително Amazon и Ford Motor Co., утвърдена фабрика в Илинойс и хиляди притежатели на резервации за неговия камион R1T и спортния автомобил R1S, Rivian е сред най-сериозните конкуренти, които се изправят срещу лидера на пазара на електрически превозни средства Tesla Inc.

Документите разкриват нови подробности за пакта на Rivian с Amazon, подчертавайки как стартъпът е обвързал бъдещето си с един от най-големите си кредитори. Гигантът в електронната търговия ще има изключителни права върху транспортните средства на Rivian в продължение на четири години, след като получи първото си превозно средство. Amazon е поръчал 100 хил. камиона до 2030 г., като първите 10 хил. трябва да бъдат платени тази година.

Но документът показва още, че логистичното звено на Amazon няма ангажимент да купува електрически превозни средства от Rivian и че все още може да работи с други потенциални автомобилни партньори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:50 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 0
0pk
преди 2 години
Зелков, това от линка купи ли си го вече? Щото скоро може да ти влезе в употреба :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 1
khao
преди 2 години
абе и в твоята уста има доста вятър.... :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 1
0pk
преди 2 години
Слънце и вятър има в главите на зелените, ама няма страшно - ся китайците като изсмучат всички енергоносители от пазара, освен слънце и вятър, друго няма да ни остане. Даже кинти за панели и перки. :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 1
zelka007
преди 2 години
слънце , вятър ... и неверниците ще ви издирм по айпита , и ще ви инсталираме по едно такова , за да влезенете в правата вяра ... :))) ...https://***.amazon.com/Generator-Battery-Rechargeable-flashlight-integrated/dp/B01MR7CWDN/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
0pk
преди 2 години
Тока, тока обяснето с какво ще го правим, като минем всичките на електрокари?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още