IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Производителят на камиони Volvo отчете по-голяма от очакваното печалба

Шведският концерн, който се отказа да плаща дивидент през 2020 г., заяви, че ще плати на акционерите по 15 крони на акция за изминалата година

13:06 | 03.02.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Erik Abel/Bloomberg</em></p>

Снимка: Erik Abel/Bloomberg

Шведският производител на камиони AB Volvo отчете печалба за четвъртото тримесечие на фискалната си година, която значително надминава очакванията на анализаторите, като концернът повиши прогнозите си относно продажбите за някои от основните си пазари през тази година, съобщава Ройтерс. 

В същото време Volvo, който се конкурира в сегмента на камионите с Daimler и Traton, предупреждава, че възстановяването на индустрията от пандемията и глобалния недостиг на чипове притискат веригите ѝ на доставка, което може да предизвика смущения в производството и да доведе до по-високи разходи през текущото тримесечие и след това.

Коригираната оперативна печалба на производителя на камиони, строително оборудване, автобуси и двигатели се е увеличила до 10,93 млрд. шведски крони (1,30 млрд. долара) спрямо 9,22 млрд. крони  година по-рано, като в това отношение компанията надминава пазарните прогнози от 8,77 млрд. крони.

„Както транспортната дейност, така и строителният бизнес се връщат към нивата от предходната година, което подобрява доверието в бъдещето сред нашите клиенти“, посочва главният изпълнителен директор на Volvo Мартин Лундщед.

Приетите от Volvo поръчки възлизат на 86 069 камиона, което е с 61% повече спрямо предходното тримесечие на фона на по-мащабното възстановяване.

Компанията, която се отказа от плановете си да изплаща годишни и допълнителни дивиденти през миналата година заради пандемията от коронавирус, заяви, че ще плати на акционерите по 15 крони на акция за 2020 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:40 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още