IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Производителят на Peugeot задава мрачна прогноза за 2020 г.

Компанията се подготвя за възстановяване в хаотична икономическа среда

16:28 | 21.04.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Photographer: Anita Pouchard Serra/Bloomberg</p>

Photographer: Anita Pouchard Serra/Bloomberg

Френският автомобилен концерн PSA усеща ясно последствията от пандемията на коронавируса през първото тримесечие. Приходите от продажбите на автомобилния производител са спаднали с 15,6 процента до 15,2 милиарда евро през първото тримесечие, обяви във вторник групата. Продажбите в световен мащаб през първото тримесечие са се понижили с почти 29% до около 627 000 продадени автомобила. PSA не разкри печалбата.

Пазарните очаквания на PSA за настоящата 2020 година изглеждат мрачни. Сега французите очакват спад от около една четвърт в Европа и Латинска Америка, понижение от 20 процента в Русия и 10 процента - в Китай. Прогнозата зависи, наред с други неща, от продължителността и разпространението на вируса и мерките, предприети от съответните страни.

Въпреки това, благодарение на своя ликвиден буфер, PSA е в състояние да преживее кризата, твърди френският концерн. Със средства от 19,4 милиарда евро групата, включително асоциираният доставчик Faurecia, е подготвена за още по-трудни времена, заяви финансовият директор Филип де Ровира. В сумата не се включват допълнителни кредитни линии, които производителят на автомобили наскоро осигури. Финансовият директор добавя, че компанията се подготвя за възстановяване в хаотична икономическа среда.

Подобно на другите производители на автомобили, PSA се готви да рестартира производството в своите европейски заводи. Поради проблеми с веригите за доставки, липсата на търсене, но също така и опасения за риска от заразявания в производството, поточните линии в много заводи бездействат от седмици. PSA преговаря с представителите на служителите за пътната карта и предпазните мерки за защита на здравето на служителите.

Daimler вече рестартира производството си в някои фабрики в началото на седмицата. Заводът на VW в Братислава също стартира производство, а фабриката в Цвикау ще възобнови дейност в четвъртък. Тогава трябва да последват останалите заводи.

В момента PSA се подготвя за своето мегасливане с италиано-американския автомобилен производител Fiat Chrysler. Освен Opel и британската му сестринска марка Vauxhall, френският производител държи и марките Peugeot, Citroën и DS.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:59 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още