IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Прокуратурата в Мюнхен разширява разследването срещу Audi

Обвинението проверява компанията по подозрение в измама заради манипулации на емисиите азотни оксиди

21:29 | 02.06.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Прокуратурата в Мюнхен разширява разследването срещу Audi, след като федералното правителство обвини дивизията на Volkswagen в манипулации на тестовете за вредните емисии на своя вътрешен пазар, предава Ройтерс.

В четвъртък Audi обяви изтегляне на около 24 хил. по-стари модели А7 и А8 в Европа, 14 хил. от които са продадени в Германия, заради актуализация на софтуер. За него се твърди, че манипулира данните за изпусканите в атмосферата азотни оксиди.

Прокурори от Мюнхен разследват Audi по подозрение в измама и криминална реклама в САЩ, където през 2015 г. избухна скандала с компанията майка на бранда Volkswagen за манипулациите на данните на вредните емисии на дизеловите автомобили.

Audi обяви в четвъртък, че ще продължи да сътрудничи на властите и германския автомобилен регулатор, който е бил уведомен за нередностите.

Засегнатите модели на Audi са със стандарт Euro-5 и са произведени между 2009 и 2013 г. Те излъчват около два пъти по-високи азотни оксиди, когато воланът е завъртян на повече от 15 градуса, съобщава министерството на транспорта.

Прокурорите обаче все още не са получили актуална информация от регулатора за ситуацията в Германия.

Разследването започна в началото на март, когато прокуратурата провери седалището на Audi в Инголщад, друго предприятие и дори офиса на адвокатска кантора, наета от Volkswagen за „изчистването“ на Дизелгейт, припомня Ройтерс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:16 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още