IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Прокуратурата влезе в централата на германското звено на Suzuki

Японският концерн е заподозрян в измама с продажбата на 22 хил. дизелови коли с инсталирани незаконни устройства за манипулиране на отработените газове

14:44 | 27.04.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Представители на прокуратурата във Франкфурт претърсват сградата на японския автомобилен концерн Suzuki в Бенсхайм, Южен Хесен, заради подозрения в измама, свързана с продажбата на 22 000 дизелови превозни средства с инсталирани незаконни устройства за манипулиране на отработените газове, съобщава Automobilwoche.

Освен ръководството на германското звено на Suzuki са разследвани и представители на Fiat Chrysler и Marelli, които отговарят съответно за доставките на двигатели и софтуер за автомобилите на японската марка. 

Претърсени са офисите на посочените фирми в Хайделберг, Корбета (Италия) и Естергом (Унгария). Прокуратурата търси доказателства като онлайн комуникация, софтуер и документи.

Разследващите твърдят, че инсталираното оборудване е довело до масово намаляване или пълно изключване на обработката на газовете в много ежедневни ситуации. В околната среда се отделят големи количества азотни оксиди. От проверката са засегнати дизелите версии на моделите SX4 S-Cross, Swift и Vitara.

За момента компанията отказа да коментира разследването.

Ситуацията провокира редица въпроси, свързани с ангажиментите на автомобилните концерни относно „изчистването“ на продуктовото портфолио. През юли 2021 г. Suzuki обяви, че ще пусне в продажба първото си изцяло електрическо превозно средство до фискалната 2025 г. Новото електрическо превозно средство ще бъде пуснато първо на пазара в Индия, основната крепост на Suzuki, след което ще бъде представено и на потребителите в Япония и Европа.

През 2015 г. Volkswagen AG, най-големият производител на леки коли в Европа и втори по големина в света след Toyota, се сблъска със скандал за манипулирането на отработените газове от някои свои дизелови модели, станал известен като „Дизелгейт“. В момента компанията следва агресивна стратегия за превръщането ѝ в най-големия производител на електромобили в света през следващите няколко години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:11 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още