IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Протеже на Карлос Гон поема Nissan

Хирото Саикава ще остане главен изпълнителен директор на компанията

14:19 | 17.05.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Хирото Саикава. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Хирото Саикава. Снимка: Ройтерс

Японският автомобилен производител Nissan Motor обяви днес, че Хирото Саикава ще остане главен изпълнителен директор на компанията. Така автомобилостроителят подкрепи протежето на бившия шеф Карлос Гон, точно когато водещият акционер Renault настояваше за промяна в ръководството на японския автомобилостроител.

Повторното назначаване на Саикава вероятно ще се приеме като неочакван отпор към Renault, който настояваше за промяна в ръководството на Nissan като подготовка за преговорите за сливане, казаха пред Ройтерс източници от двете компании.

Саикава, който от дълго време се противопоставя на пълната интеграция между двете компании, е възприеман като пречка за обединението, посочиха пред Ройтерс няколко източници.

Вялото представяне на Nissan през месеците след драматичното отстраняване на Карлос Гон от управлението, предхождано от ареста му заради обвинения за финансови злоупотреби, предизвика безпокойство у Renault.

Nissan обяви също така, че главният изпълнителен директор на Renault Тиери Болоре ще се присъедини към управителния съвет на компанията. Председателят на съвета на директорите на френския автомобилостроител Жан-Доминик Сенар също ще остане в управлението на Nissan.

Назначенията ще бъдат представени за одобрение на събранието на акционерите през юни.
Бъдещето на Саикава, както и състава на управителния съвет, бяха предмет на широкоразпространени спекулации, след като Nissan отчете тази седмица спад от 28 процента на годишната печалба и намали дивидентите, разкривайки трудностите, които среща, за да обърне страницата след Гон.

Nissan ще увеличи също така броя на членовете на управителния съвет от 8 на 11, като 7 от тях ще са външни директори.

Учредяването на управителния съвет на Nissan ще има огромни последици върху съюза Nissan - Renault. Неравностойните отношения между тях - по-малкият Renault има по-голям дял в Nissan - от дълго време са източник на противоречия.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:57 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още