IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

PSA настоява за европейски производител на батерии

Индустрията търси алтернатива на азиатските компании

17:54 | 30.03.18 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Френският автомобилен гигант PSA се обяви в подкрепа на идеята, че Европа трябва да разполага със собствен голям производител на батерии за електромобили и хибриди. Това беше обявено в четвъртък от ръководителя на компанията Карлос Таварес пред френски депутати.

„Нашият стратегически интерес е да не допуснем концентрацията на това производство в Азия”, обясни Таварес.

Европейската комисия се опитва да създаде съюз между автомобилни и химически компании, които заедно да създадат голям производител на батерии, базиран на територията на Стария континент, който да инвестира в европейската икономика. Някои европейски автомобилни производители правят и батерии, но на практика в Европа няма голямо производство на батерии.

В момента този сектор от индустрията се доминира от азиатски компании: китайската CATL и корейските LG Chem и Samsung. Скоро към тях ще се присъедини и Tesla със своята Гигафабрика и следващите я производствени мощности.

Европейската инвестиционна банка вече одобри финансиране в размер на 52,5 милиона евро за шведската компания Northvolt, който планира да построи завод за батерии в северната европейска страна.

През януари Карлос Гон обяви, че компанията може да купува батерии от европейски доставчик, стига да съществува такъв. Сега Renault купува батериите за електрическите си модели от LG Chem, но Гон изрично уточни, че корейците нямат ексклузивност при доставките си за компанията.

Повече новини от автомобилната индустрия можете да прочетете в Automedia.bg. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:28 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още