IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

PSA Peugeot Citroen пуска електрически кабриолет

Моделът Bluesummer ще струва под 20 000 евро

20:15 | 25.06.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Bollor&eacute; Group</p>

Снимка: Bolloré Group

Концернът PSA Peugeot Citroen подписа партньорско споразумение с холдинга Bolloré Group, в чиято продукция има цяла гама електрически превозни средства. Именно едно от тях – кабриолетът Bluesummer, ще започне да се произвежда в завода на PSA в Рен, Франция.

Електромобилът е изграден на базата на модела Bluecar, разработен от Bolloré съвместно с ателието Pinifaina. Кабриолетът е оборудван със същия 50-киловатов електрически двигател и акумулатори с капацитет 30 кВт/ч, с които разполага и Bluecar. Това ще позволи на Bluesummer да изминава с едно зареждане около 200 км.

Дължината на 4-местния кабриолет е 3 690 мм, широчината – 1 710 мм, а височината – 1 610 мм. Теглото му е 1 285 кг, като ускорението от 0 до 60 км/ч отнема 6,3 секунди. Максималната скорост на Bluesummer е ограничена по електронен път на 110 км/ч.

Като начало PSA и Bolloré Group смятат да произвеждат по 15 бройки от автомобила дневно – около 3 500 единици годишно. Предвидената цена на кабриолета е под 20 000 евро (неофициално се говори за 17 700 евро). Отделно от това клиентът ще плаща по 80 евро на месец за наем на батериите.

PSA и Bolloré са си поставили за цел да се превърнат в №1 в почасовото предлагане на електромобили под наем (така нареченият кашеринг). Първоначално това трябва да се случи в Европа, а после и в цял свят. В гамата на Bolloré Group освен кабриолетът Bluesummer има два хечбека - Bluecar и BlueUtility, автобус - BlueBus, трамвай - Bluetram и дори катер - Blueboat.

Още снимки вижте в Automedia.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:06 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още