IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Първата копка на завода на Next.e.Go в Ловеч се отлага за юли

Пълномащабното производство ще започне през втората половина на 2024 г., заяви арх. Любомир Станиславов

10:10 | 27.04.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Investor.bg</em></p>

Снимка: Investor.bg

Проектът на бъдещия завод за електромобили на Next.e.Go Bulgaria, който ще бъде построен в Ловеч, влиза в своята последна фаза, като се очаква церемонията по първата копка да се проведе в средата на юли, една година откакто беше обявена инвестицията в размер на 140 млн. евро, заяви пред Investor.bg арх. Любомир Станиславов, изпълнителен директор на "Аутомотив Клъстер България" и ръководител на e.GO Mobile България.

Точната дата ще бъде съобщена допълнително. По-рано бе съобщено, че първата копка на обекта може да бъде направена още през март 2022 г., а след това, че стартът на строителната дейност най-вероятно ще започне през първата половина на април.  

В най-кратък срок предстои внасяне на документи за издаване на строително разрешение в община Ловеч и избор на изпълнител, посочва Станиславов.

„Проектът върви по план, а датата за първа копка в средата на юли не означава, че има забавяне в общия график за изпълнение на проекта,” коментира още Станиславов.

По думите му предстои лансиране на изцяло ново поколение автомобили e.GO Life със значително подобрени технически характеристики, както и предстоящото откриване на нов шоурум в Берлин в началото на май. На церемонията в германската столица ще присъства и новият главен посланик на марката - футболната звезда  Неймар да Силва Сантос Жуниор. Именно той ще представи новата продуктова линия на компанията по време на събитието.

Отделно, Next.e.Go обяви, че се разширява на ключови западноевропейски пазари.

Планът за България предвижда в края на 2023 г. заводът да е напълно оборудван и да се направят първите пробни електромобили. Пълномащабното производство ще започне през втората половина на 2024 г., когато ще бъдат възприети и новите стандарти, засягащи производството на автомобили в Европа. Първата година при пълен производствен капацитет ще бъде 2025 г., посочва Станиславов.

Проектната фабрика на компанията ще бъде разположена на терен до бившия завод „Балкан“ в Ловеч, където в миналото се произвеждат едни от първите автомобили, велосипеди, мотоциклети и самолети в България. На предвидената площ от 1360 декара ще бъдат разположени и фотоволтаици, подстанция, автомивка, тестова писта, паркинг за излезлите от поточните линии автомобили, нови вътрешни пътища с четири ленти и четири входа.

Investor.bg припомня, че на 23 декември се проведе експертен съвет в Община Ловеч относно приемането на документите за строеж на завода за електромобили на Next.e.Go, в който взеха участие общинският кмет Корнелия Маринова, зам.-кметът Венцислав Христов, Ивайло Стоянов, изпълнителен директор на „Балкан“ АД, главният архитект на общината Минчо Петков и арх. Любомир Станиславов. На срещата Станиславов заяви, че ако обработката на документите се осъществи бързо, първата копка на обекта може да бъде направена още през март 2022 г.

По време на гостуване в Bloomberg TV Bulgaria през февруари Станиславов посочи, че стартът на строителната дейност на съоръжението най-вероятно ще започне през първата половина на април. „Нашето сътрудничество в Община Ловеч е на изключително добро ниво и институциите работят като „швейцарски часовник”, посочи Станиславов и напомни, че за бизнеса е много важно общините и хората, които работят там, да искат да помагат на компаниите.

Предвижда се в България да бъдат произвеждани моделите: e.GO Life 70, e.GO Life Sport , e.GO Life Cross. Сред доставчиците на компоненти за първоначално вграждане на Next.e.GO са германски производители като Robert Bosch, Continental, ZF, Hella и др. Системата на задвижване е специално разработена от Bosch за e.GO Life, като се очаква нейният живот да надхвърли 20 години без необходимост от поддръжка. В допълнение поддръжката на автомобилите e.GO ще се извършва от обектите на Bosch Car Service, разположени във всеки по-голям град в страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:42 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още