IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Първи полет с Honda

Самолетът на компанията премина успешно изпитанията, очаква сертифициране

13:15 | 02.07.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Honda Aircraft Company</em></p>

Снимка: Honda Aircraft Company

Първият самолет Honda завърши успешно своя първи полет, съобщават от Honda Aircraft Company. Летателният апарат очаква сертифициране и трябва да бъде въведен на пазара през 2015 г.

Първият полет на HondaJet стартира от международното летище Триад Пиемонт в Северна Каролина, САЩ. Той продължи 84 минути, като самолетът се издигна на височина от 4700 метра и разви скорост от 640 км/час, съобщават от компанията. Целта на полета е била проверка на авиониката, работните характеристики, въздушните спирачки и други.

Тестът е преминал успешно, като към момента HondaJet очаква сертифициране от Федералната авиационна администрация. Компанията вече има 9 готови самолета и е напълно готова да осъществи първите доставки към клиенти.

HondaJet бе представен за първи път на специализирано изложение в Женева, Швейцария. Летателният апарат, определян като "спортна кола за небето", може да превозва до 7 души и да поддържа максимална скорост от 770 км/час. Той лети на максимум 13 000 метра височина и изминава над 2 100 км. с напълно заредени резервоари.

Фюзелажът на HondaJet е изработен от карбонов композит, който е по-лек и по-здрав от алуминия, използван в други подобни самолети, а пилотската кабина е пригодена за използване от един или двама пилоти.

Едно от най-видимите нововъведения в японската машина са двигателите GE Honda HF120, които са разположени над крилата. При повечето подобни самолети двигателите са поставени на опашката или под крилата. Според създателите на HondaJet това решение прави самолета по-просторен, а кабината - по-тиха.

"Самолетът е резултат от 20-годишни задълбочени изследвания. Той е един от най-тихите и икономични малки самолети в света", заявиха производителите по време на премиерата.

Honda Aircraft Company планира да произвежда между 70 и 100 такива самолета всяка година. Продажбите на HondaJet стартират през следващата година. Цените започват от 4,5 млн. долара.

Още снимки вижте в Automedia.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:45 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още