Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Първият електромобил на Suzuki ще се появи на пазара до 2025 г.

Новото електрическо превозно средство ще бъде пуснато първо на пазара в Индия при цена от 13 700 долара

Първият електромобил на Suzuki ще се появи на пазара до 2025 г.

Снимка: Bloomberg L.P.

Японският производител на компактни автомобили Suzuki Motor ще пусне в продажба първото си изцяло електрическо превозно средство до фискалната 2025 г., съобщава Nikkei.

Това е ход, който вероятно ще ускори електрификацията в категорията на компактните автомобили.

Новото електрическо превозно средство ще бъде пуснато първо на пазара в Индия, основната крепост на Suzuki, след което ще бъде представено и на потребителите в Япония и Европа. 

Още по темата

Първоначалната цена на автомобила ще бъде 1,5 млн. йени (13 700 долара) или дори по-малко, след като бъдат приспаднати държавните субсидии.

Продажбите на електромобили нарастват бавно в Индия, петият по големина автомобилен пазар в света, като годишните регистрации на нови превозни средства достигат около 3 милиона броя.

Правителството на страната цели да увеличи пазарния дял на електромобилите от продажбите до 30% към 2030 г. За да постигне това, Индия предлага стимули за купувачите на електромобили на стойност 100 млрд. рупии (1,3 млрд долара) за тригодишен период, започнал през 2019 г.

През юни индийското правителство реши да удължи мерките за стимулиране за още две години.

Suzuki разполага с пазарен дял в Индия от около 50%. Чрез добавяне на електромобили в своята местна продуктова гама, производителят се надява да запази конкурентното си присъствие там.

Индийските автомобилни концерни вече обявиха плановете си да пуснат електромобили в ценови диапазон, подобен на този на Suzuki.

Операциите на компанията бяха сериозно засегнати от глобалния недостиг на чипове, който помрачава производството на автомобили по света. През април Suzuki обяви, че спира временно производството в два от своите три завода в Япония поради дефицита на чипове.

Японското производство на леки автомобили на Suzuki възлиза на 940 000 автомобила през фискалната година, приключила през март 2020 г.

Малко преди това 91-годишният председател на концерна Осаму Сузуки се оттегли от своя пост след две десетилетия на него. Преди това Сузуки заема длъжността на главен изпълнителен директор в продължение на 22 години.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Продажбите на нови автомобили в Русия спадат със 17% през август