IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Първите въздушни електрически таксита ще полетят над Сингапур през 2023 г.

Машините на германската компания Volocopter предлагат вертикално излитане и ще могат да кацат в тесни пространства в натоварените условия на градската среда

17:44 | 09.12.20 г. 1
<p>
	<em>Снимма: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимма: Bloomberg L.P.

Сингапур ще се превърне в домакин на първите въздушни таксита с електрическо задвижване през 2023 г., съобщава Bloomberg, цитирайки Volocopter GmbH, компанията, разработваща летателните машини.

Германският концерн се ангажира да въведе в експлоатация такситата в рамките на три години, след като приключи с тестовите полети, оценката на риска и сертификацията на технологията в сътрудничество с властите в Сингапур. Билетите за 15-минутно пътуване с летящите таксита вече са пуснати в продажба срещу цена от 300 евро. 

Volocopter извърши демонстративен полет над района на Сингапур „Марина Бей“ през октомври миналата година, като първият търговски маршрут вероятно ще транспортира туристи над същия квартал, предлагайки невероятна гледка, съобщават от компанията. По-късно услугите на такситата могат да включат и трансгранични пътувания.

Сингапур е привлекателна дестинация за подобни проекти заради по-разхлабения регулаторен режим в сравнение с други страни по света. Макар въздушните таксита да имат потенциала да заменят хеликоптерите и малките самолети по някои маршрути, те също биха били достатъчно малки и пъргави, за да прелитат над натоварената градска среда и да кацат в тесни пространства, възползвайки се от възможността за вертикално излитане и кацане.

сингапур сингапур

Volocopter, в която едни от основните инвеститори са производителят на компютърни чипове Intel Corp. и автомобилните производители Daimler AG и Geely, планира да създаде екип от 50 пилоти, инженери и оперативни специалисти в подкрепа на полетите в Сингапур.

Първоначално машината ще превозва пилот и един клиент, въпреки че услугите могат да се разширят до двама пътници, след като бъдат получени одобрения за автономна експлоатация. Цените на билетите вероятно рязко ще паднат, след като полетите станат по-широко достъпни, посочват от Volocopter.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:04 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
korn
преди 3 години
Не се спряха тез германци. Луда нация.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още