IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пътят на маратонеца

Красимир Цонов от Sport Depot среща Audi Q8

09:02 | 28.03.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимки: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимки: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Успехът е маратон, а не бягане на къси разстояния. След 20 години фирмена история Sport Depot могат да напишат енциклопедия, основаваща се на тази максима. А изпълнителният директор Красимир Цонов демонстрира свежестта на истински атлет – въпреки дългото бягане, той е пълен със сили за още и още.

За последните три години оборотът на компанията Sport Depot почти се удвоява, печалбата нараства три пъти, а служителите вече са повече от 500. Цонов не спира да мечтае и да развива най-успешната българска верига за спортни стоки. А всичко започва с една случайност и невърнат заем на приятел. Днес заемите са структурирани задължения към банки за инвестиции в растеж, средство към прогреса и разширяването на присъствието на Sport Depot до регионален лидер – през 2019 година към семейството на компанията ще се присъедини и поделение в Гърция, след успешните инвестиции в Сърбия и Румъния. 

Спътник в нашата среща с Красимир Цонов е новият Audi Q8. Неговата поява е символ на тектонични промени и за най-динамичната баварска марка на последните 30 години. Досега, във вътрешната органиграма на Audi, най-високото място беше запазено за лимузината А8. За да отговори на променящата се конюнктура и търсения на потребителите, новият лидер е по-висок, по-просторен и същевременно по-динамичен и агресивен. Q8 е изграден върху платформата на Audi Q7, но за разлика от него вдъхва усещане за динамизъм и атлетизъм. Истински спортист, който не се уморява от ежедевните задачи на модерния градски човек.

Маратонът на ежедневието

Ежедневните задачи ни отвеждат в офиса на Красимир Цонов, където погледът ни е прикован към картина на Марио Жеков, легендарен български маринист, изградил своя творчески талант във Франция на 1930-те. Картината е закупена от колекционер. „Единственото време, в което не мисля за бизнес, е когато готвя и когато купувам изкуство“, споделя Цонов. За него изкуството обаче също е рационална инвестиция – той иска да знае за какво дава парите си и да подкрепя истински ценното.

Не по-малко ценни са детските рисунки на бюрото му, подарък от децата на бизнесмена. Те имат своето запазено място върху отрупаната с дела и документи маса на управителя на Sport Depot.

А всичко започва някак случайно. Макар и по образование инженер, Цонов е принуден да се захване с предприемачество от първия ден на своя трудов път. Като млад аспирант във ВМЕИ, днешен Технически Университет-София, през 1990 година той разбира, че научната кариера вече не е възможна след замразяването на асистентските позиции във ВУЗ-а. Затова и първият бизнес на  Цонов е компания в областта на електрониката и приборостроенето – активната и до днес фирма СисТех (започнала под името Рак ООД), един от пазарните лидери в областта на системите за видеонаблюдение и контролиран достъп. В началото на 1990-те Цонов емигрира за кратко в Канада.  Там за първи път чува поговорката, че един изпълнителен директор няма почивен ден. „Това за първи път го чух преди много години, когато бяхме със съпругата ми емигранти в Канада и си говорим с един приятел. Той ми казва “Имам кола, къща, семейство, но за какво ми е всичко това? Аз съм прост служител!“ Тогава го попитах, ако той е толкова уреден с кола и къща, шефът му как е? И той ми отговори, че за разлика от него, шефът е с две коли, но работи по 12 часа“. Тази история променя коренно начина, по който Цонов се отнася към труда – откакто се занимава с частен бизнес, винаги един от почивните дни за него е работен. „Аз си избирам обикновено неделя, защото събота ходим по галерии, магазини, разходки, детето учи, а ние сме вкъщи в жената“, споделя той. Дава си сметка, че тази отдаденост е вероятно отличителна черта за неговото поколение. „Младото поколение е по друг начин настроено, по-консуматорско. За нас е много важно да направим някакви основи и да остане нещо и след нас“.

Audi Q8 е отличен пример за моста между тези две разбирания за света, в който фундаменталното среща иновациите. От една страна, Q8 е модерен кросоувър, с мощен двигател и комфортно пространство за всичките си пътници. От друга, той е технологичен лидер за марката Audi, носещ със себе си най-новите инженерни решения за безопасност, комфорт и динамика.

Маратонът на движението

Първото впечатление на Красимир Цонов е свързано с виртуалния кокпит на това Audi. Ярките цветове, бързата реакция и напълно естественият подход във визуализацията на важната за пътника информация поразяват. Навигацията му напомня на неговата в личния му автомобил Q5, но пояснява, че при него е само със стрелки, докато в новия модел на Q8 е с цяла картина. Размерите на екрана са огромни, но пък за сметка на това позволяват да се вижда и полезна информация като например ограничението на скоростта по участъка, по който се движи. Модерна система от камери и сензори регистрира не само пътните знаци, но и определя автоматично дистанцията спрямо пътуващия автомобил отпред, автоматизирано спиране и потегляне (особено комфортно при движение в колона), а има и превантивни сензори, спиращи автомобила от напускането на лентата за движение. При движение назад Audi Q8 представя иновативна интепретация от камери и визуализации, включително и на страничен поглед върху автомобила – изкуствен интелект и изчислителна мощност на графична станция показват колата като във видео игра - но в реално време. Сензорите при движение назад предотвратяват риска от удар при отпаркиране. Добре дошли в бъдещето. 

Връщаме се в миналото и началото на Sport Depot. Красимир Цонов разказва, че е влязъл по случайност в този бизнес, след като е трябвало да се справи с нова компания, създадена с пари назаем, които негов приятел взима от него, но не успява да върне. В началото Sport Depot се занимава с вноса и продажбата на фитнес уреди; скоро обаче този бизнес се оказва малък и ограничен. Както обича да разказва Цонов, фитнес уредът  е вещ, която купуваш веднъж в живота си. Затова започват инвестиции в търговията със спортна екипировка и дрехи. В началото Sport Depot е преди всичко търговец на едро, за да достигнем до днешната ситуация, в която това е верига от 30 магазина в цялата страна, бързо растящ онлайн магазин и асортимент от над 100 марки и над 30 000 артикула. „Първата марка беше Lotto, после Adidas, Nike и Puma, сега в момента смея да твърдя, че като разнообразие от марки ние сме на първо място в Европа. Няма фирма, която има толкова много брандове и марки. Просто пазарът ни е много малък и затова се стремим да излезем извън страната и да станем регионални лидери. В Сърбия имаме фирма отдавна, но те не са в Европейския съюз и това не ни позволява да се развиваме. В Румъния работим добре, там имаме две фирми, като едната се занимава с интернет търговия. Сега започваме в Гърция“.

Основните маршрути зад волана Красимир предприема, когато пътува до регионалните звена. Най-често се качва до Белград, Букурещ, а напоследък Солун. В Сърбия имат офис от 2001 година, в Букурещ от 2008, а сега предстои откриването на ново пространство в Гърция, където ще има офиси, магазин и склад за обслужване на онлайн магазина.

Маратонът на прогреса

Онлайн магазинът е една от гордостите на Цонов. Дигиталният бизнес е важна част от бъдещето на компанията Sport Depot. Дигитализацията за него са всички онези неща, които са свързани с обслужване на клиенти и клиентското изживяване. Според него вече не може да се разчита на само на продавач-консултантите, защото всяко тяхно настроение се отразява на клиента. Вместо това посоката, по която поема Sport Depot, е създаването на услугите спрямо личните предпочитания на всеки клиент.

„Когато потребителят посещава нашия онлайн магазин, ние знаем от какво се интересува. Ако той се интересува и купува ски, ние му даваме директно тази информация и близка до нея – като ски екипировка, обувки, очила... Дигитализацията за мен е влизането в мисленето на клиента и предоставяне на най-доброто за него.“

Автомобилите на утрешния ден ще бъдат поне толкова интерактивни и дигитални като новото Q8. Имаме удоволствието още днес да се възползваме обаче от прогреса на флагмана на Audi.

Специално внимание Красимир Цонов обръща на възможностите за персонализация – в Q8 имате възможност да запамените до 7 различни потребителски профила, включващи важни от потребителска гледна точка неща като списък със запомнени радиостанции, ниво на височината на звука на аудиосистемата, настройка на шофьорската седалка спрямо оптималната за вас ергономична позиция, активирани или дезактивирани допълнителни системи за активна и пасивна безопасност, както и настройки за температурата на климатика или степента на охлаждане/подгрев на комфортните седалки. Дигитализация се случва и под предния капак на това Audi – това е т.нар. “мек“ хибрид, при който електромотор и батерия подпомагат автомобила така, щото да се движи с оптимална комбинация от динамика и разход на гориво. При ускорение, електромоторът дава допълнителен тласък на тежащия над 2 тона SUV; при спокойно шофиране или движение по инерция, електрониката изключва двигателя с вътрешно горене и колата безшумно се спуска по пътя към желаната цел.

„Тези екстри не просто, че не ги усещам като навлизане в личното пространство, а даже напротив – улесняват ме, разказва Цонов. “С годините станах консервативен и не искам никой да ми променя нищо. А най-много ме дразни като намеря сменено радиото ми. В момента, в който аз се кача, искам да си намеря моята музика, моята седалка. За мен това е много удобно. За младите сигурно е различно, но аз много държа на тези неща“.

Новото Q8 е обородувано серийно с активно окачване, с променлива твърдост на амортисьорите. В комбинация с опционалната система за завиващи задни колела  автомобилът е свръх маневрен и лесен за управление. При шофиране с висока скорост задните колела се завъртат с малък градус в посоката на завой, определена от предните колела. При маневриране обаче те се извъртат в притовположна посока. Резултатът – радиусът на завой на Q8 е колкото на компактния А3! Респект.

„Най-хубавото на тези коли е, че винаги има запас от мощност. Ако си тръгнал да изпреварваш и някой излезе отсреща, когато натиснеш педала и тя ускорява скорострелно, което може да те извади от всякакви ситуации и често дори да те спаси. Когато ти трябва, колата ти дава възможност да те измъкне и ти помага от гледна точка на безопасност", споделя Краси за чувството си на сигурност при динамично шофиране.

Маратонът на доверието

Доверието и спокойствието са ключови фактори за растеж във всеки бизнес. За Цонов тези качества са много важни и при избора на лимузина  „Когато си купуваш такава кола, най-вероятно имаш бизнес и имаш да мисли сто неща. И ако тръгнеш да се ядосваш на колата, че не може да се оправиш с нея, че не е създадена с удобства и всичко не е улеснено в управлението, това ще те довърши“. Доверието в ежедневния бизнес се измерва най-лесно през един прост пример – текучеството на служителите на Sport Depot. За последните три години е напуснал само един човек и то защото е емигрирал. Свобода и резултати са правилата, които Цонов следва в ежедневната си работа. Това е и мотивацията, която движи и маратонеца към заветния край на трудното, но така сладко усилие в предизвикателното бягане – да успееш до финала.

Вижте повече в галерията на Bloomberg TV Bulgaria!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:33 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още