IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Работниците в Kia се подготвят за стачка в края на ноември

От профсъюза на концерна изразяват тревога относно работните си места заради производството на електромобили, което може да доведе до съкращения

11:48 | 19.11.20 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Akos Stiller/Bloomberg</em></p>

Снимка: Akos Stiller/Bloomberg

Профсъюзът на работниците в Kia Motors Corp. в Южна Корея ще започне стачка на 24 ноември заради замразените заплати и притесненията около сигурността на работните места, докато автомобилният производител се пренасочва към електрическите превозни средства, съобщава Ройтерс. 

Профсъюзът на втория по големина южнокорейски автомобилен концерн е решил да прекрати частично работа в периода 24-27 ноември, според синдикален представител, който посочва, че планът на Kia за въвеждане на производство на електромобили е един от въпросите, който присъства в годишните преговори за заплатите между ръководството на компанията и служителите.

Kia изложи своите планове за производство на електрически модели в един от своите заводи в страната от юли 2021 г.

„Изграждането на електрически автомобили изисква около 30% по-малко труд, отколкото изграждането на автомобили с двигатели с вътрешно горене, тъй като първите изискват по-малко части, което води до загуба на работни места“, посочва член на профсъюза.

„Ако преминаването към електрически автомобили е неизбежно, ние искаме от ръководството да осигури по-дългосрочна сигурност на работните места, като разположи производствени линии на платформи за електромобили в нашите заводи“, добавя той.

Kia заяви през септември, че планира да пусне в продажба единадесет електромобила до 2025 г. и да увеличи дела на електрически превозни средства при продажбите до 25% към 2029 г.

Автомобилните производители по целия свят разширяват производството на електрически автомобили, за да се съобразят с по-строгите регулации относно замърсяването на въздуха, които изискват от тях да намалят въглеродните емисии.

Профсъюзът на Kia също е поискал повишаване на заплатите и бонусите, но това не е било прието от компанията, споделят работниците.

Kia иска да замрази заплатите, но предлага бонус и други придобивки, ако синдикатът се откаже да стачкува, заяви служител на компанията, пожелал анонимност, тъй като преговорите все още продължават.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:00 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още