IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Разходите за скандала свиха годишната печалба на Mitsubishi с 19%

В тях се включват компенсации за клиенти, закупили автомобили, чиито разходи за икономия на горивото са подценени

11:25 | 25.05.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	<em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: архив, Ройтерс

Mitsubishi Motors Corp. извърши разходи за 19,1 млрд. йени (174 млн. долара) заради загубите, свързани със скандала за тестовете за икономии на гориво. Те свиха печалбата за миналата финансова година с 19% и доведоха до промени във висшия мениджмънт, предава Bloomberg.

Японският автомобилен производител спечели 72,6 млрд. йени през фискалната година, приключила през март 2016 г., вместо първоначално оповестените през април 89,1 млрд. йени.

Председателят Осаму Масуко ще поеме ролята на президент, заменяйки Тецуро Аикава, който обяви през миналата седмица, че ще се оттегли. Бивш директор в Nissan Motor Co., която планира да придобие 34-процентен дял в Mitsubishi Motors, ще ръководи отдела за развитие, който манипулира данните за икономии на гориво и използва тестови методи, несъвместими със законите в Япония, в продължение на 25 години.

Разходите внасят яснота за размера на общите разходи около скандала с данните за икономии на гориво на фона на желанието на Mitsubishi Motors да продаде част от акциите си на Nissan за близо 2,2 млрд. долара.

62-годишният Аикава е напът да се оттегли, след като компанията съобщи, че мениджмънтът е създал средата за измами, като допълнение към разкритията, че е тествал неправилно девет модела и е надценил рейтингите на четири мини коли с най-много 15%.

Говорителят на Mitsubishi Motors Шинджи Акияма коментира, че разходите взимат предвид разходите за компенсиране на потребителите, които са закупили автомобили, чиито разходи за икономия на горивото са подценени. В разходите също така се включват разходи за връщане на държавни данъчни облекчения за превозни средства, за които не е трябвало да се правят отстъпки.

Компенсации за Nissan, който Mitsubishi Motors снабдява с дефектните мини автомобили, и за дилърите, чиито продажби пострадаха от скандала, не се включват в разходите, пояснява Акияма.

От своя страна бившият ръководител на звеното за научна и развойна дейност в Nissan Мицушико Ямашита ще стане директор на отдела за развитие на Mitsubishi Motors от 24 юни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:30 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още