IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Разследват дъщерно дружество на Stellantis заради измама с дизелови коли

Парижки съд разглежда обвинения за измама на клиенти, закупили дизелови автомобили в периода 2014-2017 г.

18:11 | 14.07.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Дъщерното дружество на автомобилния концерн Stellantis FCA Italy S.p.A. е разследвано от парижки съд във връзка с обвинения в измама на потребителите, свързана с продажбата на дизелови автомобили в периода 2014-2017 г., съобщава Ройтерс.

Става въпрос за дизелови превозни средства с двигатели, отговарящи на стандарта Евро 6. 

FCA Italy е обвинена и във възпрепятстване на работата на антимонополното звено към икономическото министерство през 2016 г. и 2017 г.

Stellantis заяви, че компанията вярва, че нейните системи за контрол на емисиите отговарят на всички изисквания към съответните дати. Концернът посочва, че очаква с нетърпение да демонстрира това и ще сътрудничи изцяло на разследването.

През юни Stellantis заяви, че френското подразделение на Citroen е обвинено в измама на потребителите от френски прокурори след проучване относно емисиите от дизеловите автомобили.

Peugeot, друго звено на Stellantis, заедно с конкурентите Renault и Volkswagen France, също са обвинени във Франция във връзка с разследването около емисиите от дизелови двигатели.

Редица автомобилни концерни се сблъскват с по-строг контрол на емисиите след т.нар. „Дизелгейт“, при който Volkswagen беше разобличен в подправяне на данните за изгорелите газове при своите дизелови модели през 2015 г. в САЩ.

Германският концерн, най-големият производител на автомобили в Европа, беше осъден в Нидерландия да компенсира купувачите на негови превозни средства заради софтуерна измама. Притежателите на нови автомобили, произведени от Volkswagen, трябва да получат по 3000 евро, докато собствениците на употребявани коли ще бъдат компенсирани с по 1500 евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:37 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още