IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Регистрациите на нови автомобили във Великобритания се свиват за втори месец

Положително е, че пазарният дял на електрическите превозни средства се увеличава

14:27 | 04.12.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Alex Kraus/Bloomberg</em></p>

Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Пазарът на нови автомобили в Обединеното кралство отчете втори пореден месечен спад през ноември. 

Регистрациите на нови автомобили през ноември паднаха с 27,4% на годишна база, или с 42 840 броя автомобили, показват данните на Сдружението на автомобилите производители и търговци (SMMT).

коли коли

За месеца, когато шоурумите в Англия останаха затворени поради нови ограничения заради вируса, индустрията отчете 113 781 нови регистрации, връщайки търговията до нивата, за последно наблюдавани по време на рецесията през 2008 г.

Все пак спадът остава по-слаб, отколкото сривът през първата блокада (97,3%), защото този път търговците на дребно и производителите бяха по-подготвени.

Положително е още, че пазарният дял на електрическите превозни средства с акумулаторни батерии (BEV) и хибридните автомобили с добавка (PHEV) продължава да нараства значително, съответно със 122,4% и 76,9%. Регистрациите на BEV като дял от общите регистрации отчетоха трети пореден месечен ръст до 9,1% от общите, докато делът на PHEV се увеличи до 6,8% - общо над 18 хил. нови автомобили с нулеви емисии, които излизат на британските пътища.

Като се има предвид огромния принос на продажбите на автомобили за икономиката и възстановяването на страната, възобновяването на работата на дилърите в по-голямата част от Обединеното кралство ще помогне за защитата на работните места в търговията на дребно и производството и ще стимулира разходите.

Към днешна дата секторът е загубил 663 761 броя единици през 2020 г., което означава, че около 31 000 автомобила ще трябва да бъдат регистрирани всеки работен ден през декември, за да се върне пазарът до нивото, очаквано в началото на годината.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:24 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още