IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Регистрациите на Tesla в Китай се възстановяват

Най-големият пазар на автомобили в света излиза от ситуацията с пандемията

13:29 | 15.06.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Bing Guan/Bloomberg</em></p>

Снимка: Bing Guan/Bloomberg

Регистрациите на превозни средства с марката Tesla в Китай са се възстановили през май, което предполага, че търсенето на електрическите седани на американския производител расте, докато най-големият автомобилен пазар в света се възстановява от коронавирусната пандемия, пише Bloomberg.

11 364 произведени в Китай бройки Tesla са били регистрирани в азиатската страна през май, сочат данни на държавната China Automotive Information Net. Това е най-високият месечен брой за компанията до този момент. В момента Tesla възражда производството, след като горе-долу по същото време миналата година започна доставки от първия си завод в Китай.

Китай е ключов пазар за плановете за растеж на Tesla, докато компанията се бори  да изпревари Toyota Motor Corp. и да стане най-високо оцененият производител на автомобили в света. И все пак остават рискове, като този Tesla да остане в центъра на търговския спор между САЩ и Китай.

Броят на регистрациите подсказва, че Tesla се представя по-добре от други производители на електромобили в Китай. Въпреки че пазарът на автомобили в страната като цяло се възстановява, продажбите на електромобили записват спад от средата на 2019 г. насам, след като правителството намали субсидиите. Фактор се оказаха и по-ниските цени на петрола.

Според Китайската автомобилна асоциация Tesla е била топ търговецът на електромобили в страната през май. Тя изпревари местни конкуренти като NIO и глобални играчи, включително производителя на Mercedes-Benz – Daimler. И все пак индустрията за електромобили е в зората си, а всички – от Toyota до Volkswagen, пускат нови модели.

„Tesla показа сравнително силно представяне миналия месец“, коментира Цуей Дуншу, главен секретар на асоциацията.

Колите, произвеждани в новия завод на Tesla в Шанхай (първият на компанията в САЩ), представляват по-голямата част от регистрациите на Tesla в Китай, откакто започна производство там. Компанията изглежда е на път да достигне 100 хил. доставки от завода през първата година, посочи миналата седмица анализаторът на Wedbush Securities Даниел Айвс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:14 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още