IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рекордните резултати на Mercedes-Benz позлатиха Ола Келениус

Шведският главен изпълнителен директор на автомобилния производител е получил през миналата година възнаграждения в размер на 6,1 млн. евро

12:37 | 11.03.22 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Alex Kraus/Bloomberg</em></p>

Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Напоследък нещата за Mercedes-Benz вървят отлично. Въпреки недостига на чипове в цялата индустрия базираният в Щутгарт автомобилен производител увеличи оперативната си печалба повече от четири пъти до 29,1 млрд. евро през миналата година. Рентабилността се повиши до 12,7%. Марката със звездата никога не е била толкова печеливша в своята повече от 136-годишна история.

На фона на добрите резултати служителите получават бонус от по 6000 евро, а акционерите - рекорден дивидент от общо 5,35 млрд. евро. Сега вече е ясно: бордът на директорите на Mercedes също може да очаква увеличение на заплатите.

Например главният изпълнителен директор на групата Ола Келениус има право на целево възнаграждение от 6,1 млн. евро за финансовата 2021 година. През предходните две години той е получил съответно 5,9 и 3,5 млн. евро, се посочва в доклада за възнагражденията на Mercedes-Benz, публикуван в петък и цитиран от Handelsblatt.

Келениус е получил реална заплата от около 4,3 млн. евро за миналата година, а останалата част от сумата ще получи по-късно, тъй като част от заплатата винаги се изплаща на следващ етап. Това съответства на увеличение от 18%. След главния изпълнителен директор следващият по заплащане член на управителния съвет на Mercedes е Хубертус Троска, ръководител на отдела за Китай. Мениджърът е получил 3,1 млн. евро за работата си.

През миналата година членовете на управителния съвет на Mercedes са спечелили средно по 2,1 милиона евро. Като цяло възнагражденията, които реално са били предоставени на членовете на управителния съвет, са се увеличили от 18 на 21,3 млн. евро.

Бившият главен изпълнителен директор Дитер Цетче все още е получавал обезщетения в размер на 3,5 млн. евро през 2021 г., а бившият финансов директор Бодо Вебер - около 1,1 милиона евро. Миналата година Mercedes похарчи общо над 15 милиона евро за обезщетения на други бивши членове на борда.

През 2022 г. висшето ръководство на компанията може да увеличи заплатите си още повече. В края на краищата бизнесът продължава да е добър. Търсенето на лимузини и автомобили от типа SUV остава високо. Продажбите на Mercedes се очаква да се увеличат леко. А за моделите от висок клас като S-класа, G-класа, Maybach или AMG германците очакват дори увеличение на продажбите с повече от десет процента.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:01 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още