IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Renault каза "сбогом" на фалирал поддоставчик на зарядни станции

Израелската Better Place не е успяла да намери инвеститори за проектите си

14:16 | 27.05.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<span lang="bg-BG">До момента&nbsp;</span>Renault&nbsp;<span lang="bg-BG">е пласирала едва 1000 електромобила в Израел и само 240 в Дания.</span><em>&nbsp;Снимка: Reuters</em></p>

До момента Renault е пласирала едва 1000 електромобила в Израел и само 240 в Дания. Снимка: Reuters

Френският автомобилен концерн Renault прекрати петгодишното си сътрудничество с производителя на зарядни станции за електромобили Better Place, предаде Bloomberg. Израелската компания стартира процедура по ликвидация, след като не успя да привлече солидни инвеститори, които да подкрепят проектите ѝ.

Renault и Better Place сключиха договор през 2008 г., а година по-късно двете компании обявиха, че имат намерение да пласират 100 000 екземпляра от първия сериен електромобил на французите Fluence ZE. Планът трябваше да бъде изпълнен до 2016 г. на пазарите в Дания и Израел, страни с малка територия, които са особено подходящи за търговия с електромобили.

До момента Renault е пласирала едва 1000 електромобила в Израел и само 240 в Дания. Французите уверяват, че собствениците им ще могат да зареждат автомобилите си вкъщи, както и че ще продължат да се възползват от услугите за сервизиране и гаранционно обслужване в дилърската мрежа на компанията.

Един от общите нереализирани проекти на двете компании е създаването на QuickDrop услуга, която позволява на всеки собственик на електромобил, само за пет минути, да подмени изтощена батерия със заредена такава, на която и да е станция на Better Place.

В момента работим по осигуряването на следпродажбено обслужване за всички електромобили в Израел, където са концентрирани над 80% от дейностите на Better Place,” коментира Жил Норман, шеф на Renault за Азия и Тихоокеанския регион.

Като резултат от прекратения договор акциите на Renault на парижката борса се сринаха с 1% до 58.67 евро за дял.

Още новини за Renault четете в Automedia.bg

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:43 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още