IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Renault назначава Лука де Мео за изпълнителен директор?

Той обаче ще заеме поста си едва през юли заради строга клауза в договора му, забраняваща му да работи в конкурентен концерн

12:40 | 28.01.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Alex Kraus/Bloomberg</em></p>

Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Бившият директор на Seat Лука де Мео ще стане новият председател на Борда на директорите на френския концерн Renault, както и изпълнителен директор на марката, твърдят френски медии, цитирани от Ройтерс.

Както съобщи всекидневникът Le Fogaro, назначаването ще се случи официално по-късно във вторник (28 януари). Де Мео, който отстъпи лидерската длъжност в Seat по-рано този месец, ще заеме позицията в Renault едва през юли, добавя източник, запознат с темата.

Роден в Италия, Де Мео се спрягаше за позицията в продължение на няколко седмици. Споровете около неговия договор и строга клауза за забрана да работи в конкурентен концерн затрудняваха промяната, предаде по-рано Ройтерс, позовавайки се на запознати със случващото се източници. Засега от Renault отказват коментар по темата.  Вероятно именно строгата клауза в договора на италианеца е пречка за това той да заеме новия си пост. Не се знае колко ще бъде дълъг този период, в който Де Мео няма да може да ръководи друг автомобилен производител, а това ще е важно и за Volkswagen Group (собственик на Seat), и за Renault с оглед познанията на Лука за развитието и стратегията на испанската марка и германския концерн.

Де Мео пое SEAT през 2015 г. и успя да съживи испанската марка, която регистрира успешно навлизане и в SUV (sport utility vehicle) сегмента.

Забавянето на встъпването му в длъжност може да се случи в неблагоприятен за Renault момент - битката по върховете Renault-Nissan продължава, като началото ѝ беше дадено с ареста на бившия вече шеф на гиганта Карлос Гон, който преди повече от година беше арестуван в Токио, а в края на 2019 избяга в Бейрут. В момента френският автомобилен производител се опитва да поднови партньорството си с Nissan. Гон е обвиняван във финансови нарушения от страна на японския партньор Nissan. През миналия октомври Бордът на директорите на Renault реши да уволни от поста изпълнителен директор наследника на Гон и дългогодишен негов съюзник Тиери Болор, а финансовият директор Клотилде Делбо пое функцията на временен шеф.

Компанията, която притежава 43,4% от японския производител Nissan, е изправена пред редица проблеми. Те са свързани както със скандала за измами около доскорошния директор на японската компания Карлос Гон, така и с намаляващи продажби и пренастройване на пазара и индустрията към алтернативи на дизела и бензина.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:47 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още