IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Renault, Nissan и Mitsubishi ще обсъждат бъдещето на обединението

Арестът на Карлос Гон постави на дневен ред битката за властта в съюза между Renault и Nissan

12:39 | 29.11.18 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Високопоставени ръководители на автомобилната група Renault-Nissan-Mitsubishi Motors ще обсъждат днес бъдещето на обединението след внезапния арест на ръководителя Карлос Гон по подозрение, че не е декларирал в пълна степен доходите си, съобщиха японски медии, цитирани от ДПА.

Очаква се изпълнителният директор на Nissan Хирото Сайкава и колегата му от Mitsubishi Motors Осаму Масуко да осъществят конферентна връзка със заместник главния изпълнителен директор на Renault Тиери Болоре, който е в Амстердам, предаде агенция Киодо.

Както изглежда, арестът постави на дневен ред битката за властта в съюза между Renault и Nissan. Японският автомобилостроител много иска да преразгледа съюза, за да има по-голямо право на глас спрямо френската автомобилна компания, в която френското правителство е най-големият акционер. Освен това Nissan иска някой от компанията да ръководи обединението, според Киодо.

Френското правителство притежава 15-процентен дял от Renault, която от своя страна има 43,4 процента в Nissan. Японският автомобилостроител притежава 15 процента в Renault и 34 процента в Mitsubishi Motors.

Министърът на икономиката и финансите на Франция Брюно льо Мер каза, че не вижда необходимост от промени в структурата на съюза.

Както Nissan, така и Mitsubishi уволниха Гон от поста му председател на съвета на директорите, докато Renault реши да не уволнява 64-годишния Гон от поста му на председател на съвета на директорите и главен изпълнителен директор след ареста му на 19 ноември.

Прокуратурата в Токио арестува Гон по подозрение, че не е декларирал доходи за около 5 милиарда йени (44 милиона долара) за период от 5 години, започващ от 2011 година.

Карлос Гон е отрекъл обвиненията, съобщи Киодо, като се позова на неназовани източници.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:25 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още