IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Renault, Nissan и Mitsubishi утрояват инвестициите в електрическа мобилност

Компаниите подготвят над 30 нови електрически модела, които ще бъдат пуснати в продажба постепенно до 2030 г.

11:02 | 24.01.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Френският концерн Renault SA и неговите партньори от алианса - японските Nissan Motor Co. и Mitsubishi Motor Corp., ще обявят план на стойност 23 млрд. долара за разработване на електромобили до 2030 г., съобщава Ройтерс, цитирайки източници, запознати с темата. Стратегията предвижда повече от 30 нови модела, които ще бъдат пуснати в продажба до края на десетилетието.

На фона на увеличаващата се конкуренция в индустрията в лицето на стартъпи и някои от най-големите технологични играчи автомобилните производители в алианса искат да задълбочат и заздравят своето сътрудничество.

Очаква се трите компании да обявят този четвъртък инвестирането на повече от 20 млрд. долара за разработване на електромобили в рамките на следващите пет години. До 2030 г. алиансът готви над 30 нови електрически модела, изградени върху пет общи платформи. 

Това е в допълнение към 10-те милиарда евро, които групата вече е вложила в електрификацията, изтъкват пред Ройтерс източници, запознати с темата.

Планът „Алианс до 2030 г.“ има за цел да покаже „засилено сътрудничество“ между автомобилните производители, като подчертава „споделена визия за електрификацията и свързана мобилност“, изтъква един от източниците. Очаква се петте общи платформи да покриват 90% от електромобилите, които компаниите ще разработят и пуснат на пазара до 2030 г.

Първата платформа, наречена CMF-EV, е в основата на автомобили като компактния Renault Megane E-Tech и предстоящия Nissan Ariya. Втората ще се използва при изграждането на Dacia Spring и подобни по размер модели на Nissan и неговия китайски пазарен партньор Dongfeng. Други две архитектури ще бъдат в основата на малките коли, известни в Япония като „кей“ автомобили, и на лекотоварни търговски превозни средства.

До средата на десетилетието алиансът ще въведе и пета платформа, която ще е предназначена за компактни електромобили, проектирани от Renault.

Френският концерн планира да пусне изцяло електрическата малка кола Renault 5 до 2024 г. и заяви, че ще построи друго малко превозно средство, вероятно SUV, вдъхновено от класическото Renault 4L.

Достъпни електромобили

Автомобилните производители се надяват да направят компактните електромобили толкова достъпни, колкото и бензиновите им аналози, споделят източниците.

Очаква се трите компании да използват общи батерии и други ключови компоненти за своите модели. Алиансът планира съвместна инвестиция в производствен капацитет за батерии във Франция, Великобритания, Китай и Япония, като се предвиждат общо 20 гигаватчаса до 2030 г.

Планът включва и споделяне на технологията на Nissan за разработване на твърдотелни литиево-йонни батерии.

Остава неясно за момента дали ръководствата на трите компании ще обсъдят включването на хибридните автомобили в тези планове.

През ноември Nissan заяви, че планира да инвестира около 18 млрд. долара през следващите пет години за ускоряване на електрификацията, пускайки поетапно на пазара общо 23 модела, включително хибридни, до 2030 г.

Концернът ще електрифицира половината от своя продуктов микс до 2030 г.

В същото време Renault заяви, че едноименната ѝ марка ще бъде напълно електрическа за Европа до края на десетилетието.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:35 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още