Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Renault отчита рекордна нетна загуба от близо 7,3 млрд. евро

Продажбите на френския концерн се свиват с 34,9%

Renault отчита рекордна нетна загуба от близо 7,3 млрд. евро

Снимка: Rolf Schulten/Bloomberg

Френският производител на автомобили Renault отчете рекордна нетна загуба от 7,292 млрд. евро през първата половина на годината, тъй като пандемията COVID-19 възпрепятства усилията на компанията да се възстанови, като щетите, понесени от японския ѝ партньор Nissan Motor Co също натежават, съобщава Ройтерс.

Оперативната загуба на френската група, без да се отчитат ефектите от загубата на Nissan, възлизат на 2 млрд. евро, заявиха от компанията, в сравнение с регистрираната оперативна печалба в размер на 1,5 млрд. евро от миналата година.  

Още по темата

Продажбите на Renault се понижават с 34,9%, за което концернът обвинява негативните ефекти от пандемията, водещи до свито търсене.

Френският производител, също като партньорите си в алианса Nissan и Mitsubishi Motors Corp, действа по радикална стратегия за възстановяване, изразходвайки 6,375  млрд. долара в брой през първата половина на 2020 г.

"Въпреки че ситуацията е безпрецедентна, тя не е окончателна", заяви новият изпълнителен директор на Renault Лука де Мео в изявление относно представянето на компанията през първото полугодие. „Уверен съм в способността на групата да се възстанови“, подчерта бившият директор на Seat.

Големите автомобилни производители по света бяха силно засегнати от пандемията от коронавирус, която задържа клиентите далече от пазара на автомобили и шоурумите.

Но алиансът Renault-Nissan беше ударен особено тежко, тъй като още преди пандемията той се сблъска с ниските маржове при продажбите и скандалите в ръководството, свързани с ареста и изгонването на бившия председател Карлос Гон, архитект на съюза.

Тази седмица Nissan обяви, че очаква големи загуби и за настоящата финансова година. Както обяви във вторник разтърсената от скандала около обвиняемия и бивш ръководител Карлос Гон компания, към датата на баланса на 31 март 2021 г. отново ще бъде отчетена загуба от 670 млрд. йени (5,4 млрд. евро).

Nissan вече регистрира загуба от 671,2 милиарда йени през изминалата финансова година поради пандемията на коронавируса – първата загуба от единадесет години насам.

Финансовите данни на Renault се оказаха по-мрачни, отколкото инвеститорите очакваха. Консенсусните прогнози на анализаторите бяха за нетна загуба от около 5 млрд. евро и оперативни загуби от 1,8 млрд. евро, сочат данни на Refinitiv.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
BMW плаща глоба в САЩ заради съмнителни данни за продажбите