IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Renault представи концептуален електромобил, копие на класическия Renault 5

Френският концерн все още не предоставя подробности около автомобила

19:37 | 21.01.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

За изграждането на своя последен електрически концептуален автомобил френският концерн Renault погледна в миналото. Прототипът Renault 5 се отличава със своеобразен ретро стил, вдъхновен от култовия класически хечбек Renault 5, пише Green Car Reports. 

Оригиналният модел Renault 5 излиза на пазара през 1972 г. като скромен икономичен автомобил, давайки живот след това и на хечбека R5 Turbo, създаден за състезанията на Световния рали шампионат.

Моделът от второ поколение е представен през 1984 г., който така и не достига до пазара в САЩ за разлика от своя предшественик. Това поколение има свой, по-малко радикален, „пърформънс“ вариант - 5 GT Turbo.

Към момента Renault не предоставя никакви подробности относно своя нов електрически прототип. Въпреки това се вижда, че дизайнът е в унисон с R5 Turbo и други модели от миналото.

Търговската версия на автомобила е малко вероятно да достигне САЩ, тъй като не се очаква Renault скоро да се опита да се завърне на този пазар.

Един такъв автомобил, прибавен към популярния Zoe, ще засили фокуса на френския производител към електрическите превозни средства, затвърждавайки позицията му в сегмента.

Прототипът Renault 5 се присъединява към няколко нови малки спортни електрически хечбека с ретро стил, свързани с европейския пазар. Сред другите марки попадат Honda E и второто поколение Fiat 500e, като последният изглежда по-амбициозен от своя предшественик.

Renault планира да пусне седем изцяло електрически модела до 2025 г. и стартира ново начинание за мобилност - Mobilize, което ще използва съществуващите дилърски мрежи и технологии на компанията за стартиране на услуги за мобилност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:27 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още