IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Renault продава дела си в Daimler на стойност 1,2 млрд. евро

Френският производител вече има достатъчно търсене за всички акции, съобщават пожелали анонимност източници

21:49 | 11.03.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Renault продава дела си в Daimler на стойност 1,2 млрд. евро

Renault планира да продаде дела си в Daimler на стойност 1,2 млрд. евро в опит да гарантира допълнителни средства на фона на рекордна годишна загуба.

Френският автомобилен производител ще се откаже изцяло от деля си в германската компания в размер на около 1,5%, става ясно от изявление, публикувано в четвъртък. Renault вече има достатъчно търсене за всички акции, съобщават пожелали анонимност източници пред Bloomberg.

Приходите от продажбата ще позволят на френската компания да „ускори намаляването на финансовата си задлъжнялост за своята автомобилна дейност“, посочиха от Renault. Оттам допълниха, че индустриалното партньорство с Daimler, което продължава повече от десетилетие, остава непроменено и няма да е засегнато от трансакцията.

По-рано миналия месец от Renault предупредиха инвеститорите, че предстои още една трудна година, след като производителят записа по-лоша от очакваното годишна нетна загуба в размер на 8 млрд. евро. Главният изпълнителен директор Лука де Мео трябва да се бори с ежедневния недостиг на чипове, за да поддържа работата в заводите си. Това допълнително усложнява усилията му да изведе на нов път компанията, след като дългогодишният ѝ лидер Карлос Гон бе арестуван в Япония в края на 2018 г.

Акциите на Daimler поскъпват, след като производителят на Mercedes-Benz обяви планове по-рано миналия месец да отдели подразделението си за камиони. Книжата поевтиняха по време на търговията в четвъртък, но остават на тригодишен връх.

За момента от Daimler не са коментирали решението на Renault.

Съветници по продажбата са BNP Paribas SA и HSBC Holdings Plc, съобщават запознати.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:40 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още