Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Renault ще преструктурира фабрики и ще съкрати 15 хил. работни места по света

Компанията планира да намали своя глобален производствен капацитет до 3,3 млн. автомобила през 2024 г. от 4 млн. сега

Renault ще преструктурира фабрики и ще съкрати 15 хил. работни места по света

Снимка: архив Ройтерс

Френският производител на автомобили Renault обяви, че започва преговори със синдикатите за преструктуриране на някои френски заводи и потенциално затваряне на някои от тях, предава Ройтерс.

Компанията твърди, че планира да съкрати 15 хил. работни места по целия свят, за да се справи със спада в продажбите заради коронавирусната криза.

Още преди пандемията Renault се сблъска с понижаване на продажбите. Компанията има за цел да реализира 2 млрд. евро спестявания през следващите три години, тъй като свива производството и се налага да премине към по-печеливши модели.

Renault посочва, че мерките за преструктуриране, включително съкращаването на работни места и трансферите на заетост, които биха засегнали малко под 10% от глобалната работна сила на концерна, ще струват 1,2 млрд. евро.

Още по темата

Групата, 15% от която е собственост на френската държава, заявява, че някои предприятия, например това във Флинс в близост до Париж, където се прави електрическият модел Zoe, ще спрат да сглобяват автомобили и ще се концентрират върху дейностите по рециклиране.

Ще бъдат основно преструктурирани шест обекта във Франция, включително фабриките за компоненти.

Renault, подобно на японския си партньор Nissan, беше под напрежение дори преди пандемията. През 2019 г. компанията отчете първата си загуба от десетилетие и, подобно на конкурентите си, сега се опитва да жонглира със спада на приходите и промените в индустрията, най-важната от които са нарастващите инвестиции в по-чисти автомобили.

Renault планира да намали разходите, като свие броя на подизпълнителите в различни области, както и броя на използваните компоненти. Компанията замразява плановете си за разширяване в Румъния и Мароко и свива производството на скоростни кутии по целия свят.

Компанията планира да намали своя глобален производствен капацитет до 3,3 млн. автомобила през 2024 г. от 4 млн. сега и ще се съсредоточи върху сегмента на електромобилите и вановете.

По статията работиха: Миглена Иванова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Continental губи изпълнителния си директор в неудобен момент