IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Renault ще преструктурира фабрики и ще съкрати 15 хил. работни места по света

Компанията планира да намали своя глобален производствен капацитет до 3,3 млн. автомобила през 2024 г. от 4 млн. сега

09:40 | 29.05.20 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Френският производител на автомобили Renault обяви, че започва преговори със синдикатите за преструктуриране на някои френски заводи и потенциално затваряне на някои от тях, предава Ройтерс.

Компанията твърди, че планира да съкрати 15 хил. работни места по целия свят, за да се справи със спада в продажбите заради коронавирусната криза.

Още преди пандемията Renault се сблъска с понижаване на продажбите. Компанията има за цел да реализира 2 млрд. евро спестявания през следващите три години, тъй като свива производството и се налага да премине към по-печеливши модели.

Renault посочва, че мерките за преструктуриране, включително съкращаването на работни места и трансферите на заетост, които биха засегнали малко под 10% от глобалната работна сила на концерна, ще струват 1,2 млрд. евро.

Групата, 15% от която е собственост на френската държава, заявява, че някои предприятия, например това във Флинс в близост до Париж, където се прави електрическият модел Zoe, ще спрат да сглобяват автомобили и ще се концентрират върху дейностите по рециклиране.

Ще бъдат основно преструктурирани шест обекта във Франция, включително фабриките за компоненти.

Renault, подобно на японския си партньор Nissan, беше под напрежение дори преди пандемията. През 2019 г. компанията отчете първата си загуба от десетилетие и, подобно на конкурентите си, сега се опитва да жонглира със спада на приходите и промените в индустрията, най-важната от които са нарастващите инвестиции в по-чисти автомобили.

Renault планира да намали разходите, като свие броя на подизпълнителите в различни области, както и броя на използваните компоненти. Компанията замразява плановете си за разширяване в Румъния и Мароко и свива производството на скоростни кутии по целия свят.

Компанията планира да намали своя глобален производствен капацитет до 3,3 млн. автомобила през 2024 г. от 4 млн. сега и ще се съсредоточи върху сегмента на електромобилите и вановете.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:57 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още