IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Renault съобщи, че продажбите й ще намалеят през 2019 г.

Те ще отбележат спад с между 3% и 4%, прогнозира автомобилната компания

23:08 | 17.10.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Френският автомобилен концерн Renault понижи още повече очакванията за приходите и печалбата си през 2019 г., като се позова на затруднения на пазари като Турция и Аржентина в момент, когато автомобилните компании се борят с повсеместен спад на автомобилните продажби, предава Ройтерс.

Renault, която неотдавна направи промени в ръководството си в опит да зачеркне скандала около бившия си шеф Карлос Гон, съобщи, че продажбите вероятно ще намалеят с между 3% и 4% тази година.

През юли компанията вече се отказа от обещание да повиши приходите си преди валутните ефекти през 2019 г., като съобщи, че очаква продажбите да бъдат близо до равнището от предходната година, след като конкуренти в индустрията отправиха предупреждения за печалбата си заради намаляващото търсене на ключови пазари като Китай.

Renault съобщи още, че оперативният й марж вероятно ще достигне до 5% спрямо предходната цел от 6%.

Компанията допълни, че преоценява средносрочните си цели и обяви спад от 1,6% на приходите си от продажби за периода юли-септември до 11,3 млрд. евро (12,6 млрд. долара), или 1,4% при постоянни валутни курсове и без последиците от придобивания и продажби.

Временният главен изпълнителен директор на Renault Клотилд Делбо заяви, че ревизираните очаквания се дължат и на затрудненията на компанията да свие разходите си за научно-развойна дейност до планираното ниво в началото на второто полугодие.

„Всичко е свързано с пазара и известно разочарование от плана за действие, задействан в края на юли“, заяви Делбо на пресконференция.

Автомобилните компании са подложени на натиск да изпълнят европейските изисквания за въглеродните емисии и да инвестират в скъпи нови технологии, за да произвеждат по-чисти нови модели.

Отчасти за да отговори на тези предизвикателства и да намали разходите, Renault се надява да затвърди партньорството си с японската Nissan след неотдавнашните промени в ръководството на двете компании.

„Последните съобщения за промени в съюза са много добър знак, че ще успеем да засилим синергията“, заяви Делбо.

Партньорството беше разтърсено, след като бившият ръководител на алианса Карлос Гон беше арестуван в Токио миналата година по обвинения във финансови злоупотреби. Той отрича да е извършвал нередности.

Renault, която публикува предварително данни за третото тримесечие, съобщи, че пълният доклад ще бъде обявен на 25 октомври.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:03 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още