IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Rivian добавя завод за батерии към списъка със задачи след своето IPO

Компанията на Робърт Скаринг ще използва набраните средства от своето листване, за да разшири значително производствения си капацитет

20:24 | 12.11.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

След своето първично публично предлагане (IPO) на стойност 12 млрд. долара Rivian Automotive Inc. ще инвестира в широк набор от проекти за разширяване на бизнеса, като активно търси място за изграждането на своя самостоятелна фабрика за батерии в допълнение към два нови завода за сглобяване на автомобили, за които компанията вече съобщи пред обществеността.

Амбициозният списък със задачи на производителя на електрически превозни средства ще бъде финансиран отчасти от неговото IPO - шестото по големина в историята на САЩ, пише Bloomberg.

Акциите на Rivian поскъпнаха с 22% в четвъртък през втория си ден на борсата, с което компанията увеличи своята пазарна капитализация до над 100 млрд. долара. 

Два месеца след като осъществи и първите доставки на електрическите си пикапи, предимно на свои служители, Rivian вече се радва на пазарна оценка, която е по-голяма от американския автомобилен лидер по пазарен дял General Motors Co.

Основният инвестиционен приоритет на компанията е второ производствено съоръжение за електромобили в САЩ, последвано от завод в Европа, който ще започне да произвежда превозни средства до края на 2023 г. Rivian обмисля и обект във Великобритания наред с други локации в континентална Европа, споделят пред Bloomberg източници, запознати с темата.

Аризона, Мичиган и Тексас са сред щатите, които се разглеждат от концерна за изграждането на фабрика за батерии.

Rivian в момента сглобява батерии, използвайки клетки на Samsung SDI Co. в своята автомобилна фабрика в Нормал, Илинойс, където концернът изгражда своя пикап R1T.

Все още не е взето окончателно решение за нито един от обектите, изтъкват източниците.

Много американски щати се борят за привличане на инвеститори за изграждане на нови заводи за батерии за електромобили, тъй като автомобилната индустрия се насочва към електрифицирани превозни средства. По-рано Ford Motor Co. обяви плановете си през септември да инвестира 11,4 млрд. долара в Кентъки и Тенеси за изграждане на три фабрики за батерии и съоръжение за изграждане на електромобили.

В интервю за Bloomberg главният изпълнителен директор Робърт Скаринг отказа да коментира напредъка около преговорите на Rivian с властите в Тексас и в Европа.

Скаринг изтъкна голямото значение на квалифицирания персонал, доставчиците и логистичните съоръжения за изграждането на новите съоръжения.

Какъвто и да е резултатът от преговорите, Rivian планира да инвестира мащабно, за да увеличи производствения си капацитет. Компанията заяви, че очаква да постигне капиталови разходи от около 8 млрд. долара до края на 2023 г. Тя прогнозира годишно производство до 200 хил. автомобила дотогава.

Rivian взема пример от лидера на пазара на електромобили Tesla Inc. Компанията на Илон Мъск се разви по подобен начин през последните години. Тя инвестира сериозно в нов завод в Шанхай, който сега представлява по-голямата част от производството ѝ на електромобили. По-късно тази година Tesla възнамерява да започне ограничено производство в други две нови фабрики - тази в Остин, Тексас, и край Берлин.

В Европа Rivian първоначално ще се стреми да изгражда електрически микробуси за доставка, поръчани от Amazon.com Inc., един от нейните водещи стратегически инвеститори, а по-късно ще започне да произвежда своите електромобили, насочени към продажби на дребно, съобщи Bloomberg през февруари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:43 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още