IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Rivian се стреми да привлече до 8,4 млрд. долара чрез IPO

Първичното публично предлагане може да оцени производителя на до 53 млрд. долара

10:05 | 02.11.21 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Американският производител на електрически пикапи Rivian Automotive Inc., който е подкрепен от гиганта в онлайн търговията на дребно Amazon.com Inc., възнамерява да набере до 8,4 млрд. долара в първично публично предлагане (IPO), което може да го оцени на 53 млрд. долара, предава Bloomberg.

Rivian планира да продаде 135 млн. акции за 57 до 62 долара всяка, става ясно от подадени в понеделник до Комисията за ценни книжа и борси на САЩ документи. Така стойността на оценката в горната част на диапазона се достига въз основа на оставащите акции, изброени в документа.

Отчитайки опциите за акции на служителите и ограничените дялове на акциите, „разредената“ стойност на компанията би била по-близо до 60 млрд. долара. На този фон компанията постигна оценка от 27,6 млрд. долара след кръг на финансиране за 2,65 млрд. долара през януари, съобщи Bloomberg News.

Листването би засенчило IPO-то на XPeng Inc. от юни като най-голямото IPO на производител на електрически превозни средства в историята. XPeng набра повече от 16 млрд. хонконгски долара (2 млрд. щатски долара) в рамките на своето IPO в Хонконг. Лидерът в сектора на електрическите превозни средства Tesla Inc., с текуща пазарна стойност от 1,2 трлн. долара, набра 260 млн. долара при своето листване през 2010 г.

Rivian привлече важни инвеститори, които проявиха интерес към закупуване на до 5 милиарда долара от акциите на IPO-то, показват документите. В сделката ще участват настоящи, както и нови инвеститори, включително Amazon.com Inc., T. Rowe Price, Coatue Management, Franklin Templeton, Capital Research Global Investors, D1 Capital, Third Point Investors, Blackstone Inc., Dragoneer Investment Group и Soros Funds.

Плановете на компанията за IPO се случват в момент, в който производителите на електрически превозни средства се увеличават, опитвайки се да завладеят по-голям дял от нарастващия пазар. С кеш от 10,5 млрд. долара, събрани от поддръжници, включително Amazon и Ford Motor Co., утвърдена фабрика в Илинойс и хиляди притежатели на резервации за своя камион R1T и джипа R1S, Rivian е сред най-сериозните конкуренти на Tesla.

Към края на октомври Rivian има необвързващи поръчки за около 55 400 бройки R1T и R1S в САЩ и Канада. Продажбите на дебютния камион R1T започнаха през септември. Към края на октомври компанията е произвела 180 броя R1T и е доставила 156 от тях.

Концернът има нетна загуба от 994 млн. долара за първите шест месеца на 2021 г.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:16 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още