IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ройтерс: Tesla започва с производството на Model 3 още през февруари

Засега няма детайли за обема на производството, но е възможно първо да бъдат пуснати пилотни бройки

15:14 | 09.02.17 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Производителят на електрически автомобили Tesla Inc може да стартира производството на своя дългоочакван Model 3 още през февруари, предава Ройтерс, като се позовава на запознат източник. Точната дата, която компанията на Илон Мъск е споменала пред доставчици, е 20 февруари.

Според източника компанията ще спре производството в завода си в Калифорния за една седмица през този месец, за да подготви производствените линии за новия модел.

„Кратката и планирана" пауза ще позволи на компанията да добави нов капацитет към съществуващия завод,  за да го подготви за Model 3, но и поради други въпроси, свързани с поддръжката. „Това ще позволи на Tesla да започне с производството на Model 3 по-късно тази година, както е планирано, и ни дава възможност да доставим 500 хил. превозни средства годишно от 2018 г.", казва пред агенцията говорител на концерна.

Той добавя, че не се очаква паузата да има съществено влияние върху производството или данните за доставки за първото тримесечие, тъй като компанията е добавила производствени мощности и ще работи и през почивни дни, за да компенсира забавянето.

Засега няма детайли за обема на производството. Много е възможно обаче първо да бъдат пуснати пилотни бройки от модела.

Ако Tesla успее да пусне пилотно производство на седана си в завода си във Фримънт, Калифорния, на 20 февруари, както казват източниците на Ройтерс, то компанията ще бъде в състояние да сподели новината с акционерите си два дни по-късно, когато ще обяви финансовите си резултати за четвърто тримесечие.

„Какъв по-добър начин да се насърчи фен базата и Wall Street от това да се завъртят предварителни модели точно преди обявяването на резултатите", казва запознат с плановете на концерна източник, който е пожелал да остане анонимен.

За новия, предназначен за масовия пазар модел предварителна такса вече са платили 370 хил. клиенти. Главният изпълнителен директор на Tesla обяви през миналата година, че производството ще стартира през юли. Анализатори обаче още тогава изразиха съмненията си, че компанията ще може да спази този срок, още повече, че и преди се е проваляла с подобни обещания.

Тesla залага много на успеха на Model 3, който е на цена от около 35 хил. долара преди правителствените стимули. При успех седанът може да докара Tesla отвъд нишата на луксозния играч в автомобилния сектор.

Tesla не е отчитала печеливша година, откакто стана публична компания през 2010 г., макар че пазарната капитализация от 41,4 млрд. долара в момента се равнява на тази на Nissan Motor Co Ltd, която отчете печалба от 4,7 млрд. долара през миналата година.

Смелият подход на Мъск към автомобилите, космическите изследвания и пазара на чистата енергия подхранват инвеститорския ентусиазъм към Tesla. Скептиците обаче очакват да видят дали Мъск може да изпълни обещанието си за производство на 500 хил. автомобила годишно от 2018 г. Това ще разшири годишното производство на компаниятга четири до пет пъти в сравнение с нивата от 2016 г. През четвъртото тримесечие Tesla произведе 24 882 превозни средства.

Концернът разкри през май, че е приел 373 хил. подлежащи на възстановяване депозити от по 1 000 долара за новия Model 3. Оттогава компанията не е предоставяла нова информация. Общите продажби на изцяло електрически превозни средства през миналата година в САЩ са били едва 84 275 броя, според данни на асоциацията Electric Drive Transportation Association.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:27 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още