IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рокади във VW: Шефът на едноименната марка отива в Китай, сменя го този на Skoda

Настоящият шеф на VW в Китай Щефан Воленщайн ще бъде преназначен на нова, все още необявена позиция в концерна

11:50 | 09.12.21 г. 1
<p>
	Изпълнителният директор на германската автомобилна марка Volkswagen Ралф Брандщетер. <em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Изпълнителният директор на германската автомобилна марка Volkswagen Ралф Брандщетер. Снимка: Bloomberg L.P.

Изпълнителният директор на германската автомобилна марка Volkswagen Ралф Брандщетер ще поеме ръководството на бизнеса на групата в Китай, а шефът на Skoda Томас Шефер ще заеме неговото място във Volkswagen, съобщава Frankfurter Allgemeine Zeitung.

53-годишният Брандщетер ще се премести в Пекин, за да изпълнява новите си задължения. По този начин той ще получи място в управителния съвет на VW, като в същото време с това се подчертава значението на Китай като най-важния пазар на групата. 

Настоящият шеф на VW в Китай Щефан Воленщайн ще бъде преназначен на нова, все още необявена позиция в рамките на най-големия европейски автомобилен концерн.

Китай е отговорен за 40 процента от обема на продажбите на VW Group, въпреки че той все още изостава от целите на компанията по отношение на електрическото ѝ портфолио, водено от семейството ID. До голяма степен по-слабите резултати при електромобилите се дължат на продължаващата глобална криза с доставките на полупроводници и силната конкуренция в лицето на Tesla и местните китайски концерни Nio и Xpeng.

Брандщетер, чиято кариера е свързана изцяло с марката VW и който работи от централата на автомобилния производител във Волфсбург, Германия, ще трябва да се премести в Пекин, тъй като коронавирусните ограничения затрудняват пътуването между Германия и Китай, посочва FAZ.

Германското издание добавя, че главният изпълнителен директор на VW Group Херберт Дийс е предложил на Брандщетер лидерската позиция в Китай още през лятото. По това време Брандщетер отказва. Сега обаче той е помолен от надзорния съвет да поеме поста, предложение, на което вече не може да откаже, твърдят източници, запознати с разговорите.

Томас Томас

Ръководителят на Skoda Томас Шефер. Снимка: Skoda

В сряда германското печатно издание Spiegel съобщи, че надзорният съвет иска Шефер, бивш член на ръководството на Daimler, да поеме ролята на главен изпълнителен директор на марката VW от Брандщетер.

51-годишният Шефер се присъединява към VW през 2012 г. и поема управлението на Skoda през 2020 г., прехвърляйки се в чешката марка от Южна Африка, където преди това работи като ръководител на местните операции на групата.

Промените в ръководството трябва да бъдат одобрени от надзорния съвет на VW Group в четвъртък.

Stephan Stephan

Шефът на бизнеса на Volkswagen в Китай Щефан Воленщайн. Снимка: Volkswagen Group

Очаква се Дийс да запази поста си на главен изпълнителен директор на VW Group въпреки призивите на работническите организации да бъде отстранен, след като напрежението между двата лагера ескалира на фона на предупрежденията на Дийс, че преходът към електрическа мобилност може да се нуждае от сериозни съкращения на работната сила.

В сряда стана ясно, че фамилиите Порше и Пиех, които контролират Porsche Automobil Holding SE – най-големият акционер във VW Group, обмислят да продадат част от своя дял в групата, за да финансират закупуването на акции при евентуално първично публично предлагане на марката Porsche, според Handelsblatt. Спекулации за евентуално листване на Porsche, което може да набере рекордно голяма сума, се появиха по-рано тази година, но така и не беше взето окончателно решение, казват източници, запознати с темата.

Публикациите за възможно листване на звеното съобщават за предварителни оценки на Porsche от 51 млрд. долара до 101 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:05 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
travelboy
преди 2 години
То освен някой заблуден китаец да си купи Шкода.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още