IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Rolls-Royce ще изгради електрическо захранване за летящо такси

Концернът ще работи съвместно със стартъпа Vertical Aerospace, който подготвя четириместно въздушно превозно средство

14:22 | 09.03.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Британският производител на самолетни двигатели Rolls-Royce Holdings Plc. ще захранва летящо превозно средство в своята първа сделка, свързана с нововъзникващия пазар за въздушна градска мобилност, съобщава Bloomberg. 

Компанията ще достави електрическа система за въздушно такси, в което могат да се поберат до четирима пътници, произведено от стартъпа Vertical Aerospace. Очаква се превозното средство да бъде сертифицирано през 2024 г.

Сделката е свързана с решението на Rolls-Royce да разработи нови потоци от приходи, след като пандемията от коронавирус принуди голяма част от авиокомпаниите да прекратят своите полети заради слабото търсене, което се отрази и върху продажбите на производителите на авиационна техника.

Главният изпълнителен директор на Rolls-Royce Уорън Ийст заяви, че увеличените инвестиции в зелена енергия ще подкрепят тази цел, заедно с фокуса върху пазара на малки самолети.

Базираната в Бристол Vertical Aerospace е една от многото компании, които се насочват към реализирането на въздушни таксита, които могат да се захранват чрез батерии, а не с изкопаеми горива поради по-малкия си размер. Главният изпълнителен директор на стартъпа Майкъл Цервенка преди това е участвал в разработките около концепцията за летящо такси на  Rolls-Royce.

По проекта ще работят около 150 инженери на Rolls-Royce в страни, включително Германия, САЩ и Великобритания, съобщават от компанията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:48 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още