IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руската стратегия за електрическите коли ще струва 8 млрд. долара до 2030 г.

Производството на електромобили трябва да достигне 10% от всички произведени коли в страната до края на десетилетието

14:51 | 24.08.21 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Русия, един от най-големите производители на петрол и природен газ, има план да увеличи електрическите автомобили по пътищата си  през следващите три години, както и да създаде пазар за задвижвани от батерии коли.

Според стратегията, одобрена от правителството в понеделник, производството на електромобили трябва да достигне 10% от всички произведени коли в страната до края на 2030 г. Това ще струва около 591 млрд. рубли (8 млрд. долара), съобщава пресслужбата на кабинета, цитирана от Bloomberg.

В първия етап, от 2021 г. до 2024 г., целта е по пътищата да има най-малко 25 хил. електрически коли и над 9000 зарядни станции. Правителството също така ще предлага облекчения при покупка, включително заеми и облекчени условия на лизинг.

Също така от 2022 г. електрическите коли ще се движат безплатно по платената пътна мрежа в страната. Според данни на базираната в Москва консултантска агенция Vygon Consulting само 0,2% от пътническите автомобили в страната се задвижват с ток.

„Редица държави вече обявиха желанието си да изоставят транспорта с двигатели с вътрешно горене“, заяви в понеделник премиерът Михаил Мишустин. По думите му е „очевидно“, че електрическите коли и тези с по-екологично задвижване са бъдещето. „И ние също така трябва активно да развием този сектор“, коментира още той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:53 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още