IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руснаците ще останат без евтини автомобили

Поскъпването на колите се дължи на повишението на ДДС от началото на годината от 18% на 20%

20:37 | 18.02.19 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

В близко бъдеще в Русия няма да има нови автомобили по-евтини от един милион рубли (над 13 хил. евро). За това пише "Известия", позовавайки се на участници на пазара.

Според експерти, анкетирани от публикацията, от началото на 2019 г. модели, които винаги са били считани за бюджетни, са с по-висока цена в Русия – Lada Vesta и Hyundai Solaris. Сега и двете струват малко повече от един милион рубли, което се счита за психологически важен знак.

Останалите производители също повишават цените: от 6 хиляди (Nissan) до 648 хиляди рубли (Porsche).

Средната цена на най-популярните модели леки автомобили се е увеличила още през миналата година – с 10%, до 1,19 млн. рубли (над 15,8 хил. евро), твърдят експерти.

Като главна причина за сегашното увеличение те смятат повишението на ДДС от началото на годината от 18% на 20%, традиционното индексиране на цените до размера на инфлацията, както и нарастващото търсене поради факта, че собствениците на автомобили са се примирили с необходимостта да преминат към по-евтини модели поради спада на доходите си.

В края на януари АвтоВАЗ обяви началото на продажбите на модела Vesta Sport за 1,009-1,045 милиона рубли (между 13,4 хил. до близо 14 хил. евро), в зависимост от конфигурацията. Според компанията, това е първият вътрешен автомобил, цената на който надвишава един милион рубли (след деноминацията от 1998 г.).

На 16 февруари медиите съобщиха за предстоящия законопроект, който предвижда забрана за закупуване на автомобили на граждани, които нямат гараж. Тази информация по-късно беше отхвърлена.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:00 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 2
Dimioi
преди 5 години
Путикономиката в действие! Кацапите ще минат на каруци, още санкции, докато не се научат да спазват международното право и да уважават съседите си, а не да ги мачкат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 4
ПИЧ
преди 5 години
Не съм толкова богат, че да карам нова кола, а още повече нова Лада Vista
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още